Чарли и шоколадовата фабрика

Charlie and the Chocolate Factory

САЩ, Великобритания, Австралия | 2005г | 115 минути | Детски , Комедия , Приключенски , Семеен , Фентъзи
- 10/10

За филма

В разпространение от: 13.07.2005
Премиера в България: 26.08.2005
Премиера на DVD: 13.04.2009
Производител: Warner Bros., Village Roadshow Pictures, The Zanuck Company, Plan B Entertainment
Разпространител: Прооптики
Разпространител DVD: Прооптики
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2006 г.(костюми)
Номинация за Златен глобус 2006 г. (Джони Деп)
4 номинации от Британската академия 2006 г.
Номинация за Грами 2006 г.

По едноименната книга (1964 г.) на британския писател Роалд Дал.


Повечето вечери в дома на сем. Бъкет се състоят от водниста зелева супа споделена от Чарли, родителите му (Хелена Бонъм Картър и Ноа Тейлър) и четирите му баби и дядовци. И въпреки че къщата им е малка и полуразрушена, тя е по-богата от много други, защото е изпълнена с любов.

Всяка вечер, когато си ляга, Чарли вижда през прозореца си огромната фабрика за шоколад и заспива с мисълта как ли изглежда тя отвътре. Вече цели 15 години никой не е виждал в нея да влизат или излизат нито работници, нито мистериозният собственик - а същевременно на световния пазар се продават огромни количества шоколадови изделия, произведени там.

Докато един ден Уили Уонка не прави изненадващо съобщение: 5 деца ще имат възможност да посетят мистериозната фабрика и да научат всичките й тайни. Късметлиите ще се определят случайно, тъй като те трябва да намерят златен билет в закупен рядък вид шоколад от марката Уонка. Четири от билетите бързо са спечелени от лакомника Аугустус Глуп, който се занимава предимно с ядене на сладкиши; разглезената богаташка дъщеря Верука Солт; Вайълет Борегард, шампионка по дъвчене на дъвка, и от вечно навъсения Майк Тиви, чиято единствена цел е непрекъснато да изтъква колко по-умен е от всички останали.

Шансът на Чарли е минимален, тъй като семейството му може да си позволи да му купи само един шоколад на година и то за рождения му ден. Но съдбата му се усмихва и той намира на улицата пари, с които веднага си купува шоколад, за да залъже глада си. И неочаквано, под опаковката се оказва последният златен билет!

Кастинг

Режисьор: Тим Бъртън
В ролите: Джони Деп, Фреди Хаймор, Дейвид Кели, Хелена Бонъм Картър, Ноа Тейлър, Кристофър Лий
Сценарист: Джон Огъст
Продуцент: Брад Грей
Музика: Дани Елфман
По книгата на: Роалд Дал
Оператор: Филип Русло
Copyright © 2024 Dir.bg.