Кланът на пещерната мечка

The Clan of the Cave Bear

- 6.9/10

За филма

В разпространение от: 17.03.1986
Премиера на видео: 30.01.2006
Премиера на DVD: 30.01.2006
Производител: Krisolta
Разпространител DVD: Съни Филмс

Главната героиня на тази история е...кроманьонка с атлетичния чар на Дарил Хана. Режисира операторът на Скорсезе от “Шофьор на такси” и “Разяреният бик” Майкъл Чапман. В основата на сценария е залегнал едноименният бестселър на Жан Оел. Намираме се на прага между Каменната и Желязната ера.

Неандерталците са на изчезване, кроманьонците са новото, по-цивилизовано човешко племе. Едно кроманьонско момиченце е осиновено от неандерталци и още в зората на човешкия род се сблъсква с предизвикателството да си различен от останалите. И да си жена.

Чапман разказва за онези обвити в догадки времена с модерна чувствителност, воден от убеждението, че страданията, мечтите и волята на човека за щастие открай време са едни и същи. В зората на човечеството една жена поведе борбата.

В праисторически времена, когато неандерталците делят Земята с първите представители на „хомо сапиенс”, племе пещерни обитатели осиновява русата и синеока Айла, дете на „Другите”.

Със съзряването на Айла и превръщането й в млада жена с висок дух и много кураж (за разлика от другите жени в клана), тя трябва да се бори за оцеляването си срещу ревността и сляпата привързаност на Броуд, който един ден ще стане водач на клана. Филмът е базиран на първата книга от популярната поредица „Децата на Земята” от Джийн М. Оел.

Кастинг

Режисьор: Майкъл Чапман
В ролите: Дарил Хана, Джеймс Римар, Памела Рийд, Томас Уайтс
Сценаристи: Джон Сейлис, Жан Оел
Copyright © 2024 Dir.bg.