Последните дни

Last Days

САЩ | 2005г | 97 минути | , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 13.05.2005
Производител: HBO - Лондон
Разпространител: 10 София Филм Фест

Вдъхновен от смъртта на Кърт Кобейн, Гюс ван Сант прави натрапчиво и самобитно съзерцание на душевния смут, обсебил талантлив, но психически неустойчив музикант в последните дни от живота му. Майкъл Пит играe Блейк – самовглъбен творец, чиято личност се превива под тежестта на славата, професионалните задължения и растящото чувство на изолация. Филмът го проследява през няколкото часа дезертьорство от собствения му живот, прекарани във и около дървената му къща – случайно редуващи се моменти и пукнатини в съзнанието, размесени с внезапни изблици на рокендрол.

Продължавайки естетическия подход, познат от отличения със "Златна палма" Слон и Гери, Ван Сант отново триумфално доказва кинематографичното си новаторство. И трите филма се отличават с недоизказано повествование, ограничено пространство, в което се развива действието, и импровизаторски актьорски техники за предаване на психологически многопластово, но реалистично човешко поведение. Във всеки от филмите прекарваме известно време с героите в тяхната естествена среда и вниманието на Ван Сант към детайла дава възможност да усетим чувствата им почти като наши собствени.

В Последните дни Ван Сант усъвършенства експериментите си с киноезика, създавайки поетичен и пълен с живот филм. Боравейки майсторски с визия, действие и звук, той ни въвлича в кинематографична реалност, където материалният свят е така осезаем, както и емоционалния. Предназначен за индивидуална интерпретация, Последните дни е интимен размисъл за самотата, смъртта и раздялата – възпоменание и реквием за една душа, отправена към отвъдното.

Кастинг

Режисьор: Гюс ван Сант
В ролите: Майкъл Пит, Азиа Ардженто, Скот Грийн, Хармъни Корайн, Лукас Хас
Сценарист: Гюс ван Сант
Copyright © 2024 Dir.bg.