Хирошима

Hiroshima

Великобритания | 2005г | 90 минути | Документален , Исторически | Официален сайт
- 1/10

За филма

В разпространение от: 05.08.2005
Премиера на DVD: 05.10.2006
Производител: BBC
Разпространител DVD: Прооптики

(телевизионен филм)

На 6-и август 1945 г. американски бомбардировач В-29 пуска атомната бомба „Бебето” над японския град Хирошима. За секунди градът е унищожен, изпепелени са 80 000 души. През следващите няколко месеца още 60 000 жители на Хирошима умират от радиационни болести.

„Бебето” е втората взривена атомна бомба в историята и първата, използвана по време на военни действия. Някои историци наричат този акт демонстрация на сила от страна на американците в лицето на техния президент Хари Труман, други виждат в него отмъщение за японската бомбардировка над Пърл Харбър.

Самият президент на САЩ оправдава решението си за унищожаването на Хирошима и Нагасаки и избиването на цивилното население, живеещо в тези градове, като основна причина за спечелването на войната и капитулацията на Япония. От този ден нататък светът никога няма да бъде същият - след Втората световна война ядрените оръжия се превръщат в доминиращ фактор в международната политика и остават такъв за почти половин век.

Филмът разкрива драматичните събития от 6-и август и дава възможност на зрителя сам да прецени, оправдано ли е било унищожението на Хирошима.

Кастинг

Режисьор: Пол Уилмсхърст
Сценарист: Пол Уилмсхърст
Продуцент: Пол Уилмсхърст
Музика: Даниел Пембертън
Озвучен от: Джон Хърт
Copyright © 2024 Dir.bg.