Преброяване на дивите зайци

България | 1973г | 69 минути | Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 30.11.1973
Премиера в България: 30.11.1973
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Втора награда, награда на критиката и наградата на ФИПРЕССИ - Варна 1973 г.
Втора награда - Локарно 1974 г.

Сатирична комедия, насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот.

Ръководени от чиновника Асенов в разгара на земеделската работа, от село Югла тръгват да преброяват дивите зайци в землището. Макар, че всичко се върши със старание, броят на зайците остава неизвестен.

В село Югла пристига статистикът Асенов с младия си помощник Трифонов. Целта на командировката им е преброяването на дивите зайци в областта. Специалистът бързо събира комисия от селото и съставя план за действие. Вечерта командированите отсядат в дома на кмета Тодев и са настанени от домакинята в семейната спалня. Това доста смущава младия Трифонов, но Асенов невъзмутимо намазва остатъците от косата си с яйце и си ляга.

На сутринта членовете на комисията по преброяването се събират на площада. Ловецът Колев нахлува в училището заедно с кучето си и измъква учителя Стратев от час. Ветеринарят Русев лекува ранен кон, но статистикът го подкарва заедно с останалите. Към комисията се присъединява и дядо Станко с кравата си Розка. Най-накрая всички стигат до първия си обект - нива с цвекло.

Обградили я отвсякъде с мрежа, мъжете тръгват в редица със страшни викове. Но в мрежата не попада нито един заек. След кратък размисъл преброителите се отправят към зеленчуковата градина. Всичко отново се повтаря,полето еква от крясъци, ловецът час по час стреля във въздуха, но мрежата остава празна. Междувременно Трифонов е изчезнал. Асенов го открива при младата акушерка Красимира и го връща обратно.

През това време останалите са сложили богата трапеза на поляната. Ракия и вино покачват градуса на настроението. Отново се разнасят викове и изстрели. Привечер статистиците потеглят доволни към София, натоварили колата си със зеле.

Кастинг

Режисьор: Едуард Захариев
В ролите: Ицхак Финци, Никола Тодев, Филип Трифонов, Евстати Стратев, Тодор Колев, Георги Русев, Мая Драгоманска, Виктория Манова, Стефан Бановски, Спас Захариев, Лиляна Михайлова
Сценарист: Георги Мишев
Музика: Кирил Дончев
Оператор: Венец Димитров
Copyright © 2024 Dir.bg.