12:08 източно от Букурещ

12:08 East of Bucharest

Румъния | 2006г | 89 минути | Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 29.09.2006
Премиера в България: 11.04.2008
Производител: 42 Km Film
Разпространител: Профилмс

22 декември 1989 г. – 12:08 ч. - диктаторът Николае Чаушеску сдава властта и отлита с хеликоптер от покрива на сградата на Централния комитет на РКП.

Революцията, която сложи край на комунистическото управление, до ден-днешен е предмет на горещи полемики в Румъния.

22-ри декември, 16 години след Революцията.

По време на коледното токшоу по местната кабеларка водещият Ждереску (Тео Чорбан) си търси гости за специалното издание по повод на годишнината, но успява да покани само впиянчения учител по история Манеску (Йон Сапдару) и престарелия пенсионер Пискоци (Мирча Андрееску), който работи почасово като Дядо Коледа. Докато пируват в чест на революцията, двамата съмнителни гости на Ждереску гордо разправят басни за своя героичен принос към народния бунт в градеца. Започват да се обаждат зрители, за да изкажат своята версия за събитието. Техните спомени опровергават високопарните слова на самозванците в студиото, посмаляват хвалбите им и дават начало на спор, в който скоро цялата местна общност е въвлечена. Всъщност излязъл ли е някой от тях изобщо на градския площад, за да протестира срещу Чаушеску, преди да настъпи съдбоносният миг осем минути след пладне?

Ироничният, забавен, истински оригинален 12:08 източно от Букурещ обобщава някои от най-спорните тези относно това епохално събитие, както и горчивото чувство, останало след преждевременно попарените надежди.

Свързани новини

11-и София филм фест

Кастинг

Режисьор: Корнелиу Порумбою
В ролите: Мирча Андрееску, Тео Чорбан, Йон Сапдару
Сценарист: Корнелиу Порумбою
Copyright © 2024 Dir.bg.