Фантасмагории (2005)

Tristram Shandy: A Cock and Bull Story

Великобритания | 2005г | 94 минути | Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 20.01.2006
Производител: BBC Films, Baby Cow Productions, EM Media, Revolution Films, Redbus Film
Разпространител: София Филм Фест 2007
Награди и номинации: Сан Себастиан '05 – Конкурсна програма
5 номинации за Британската независима награда – за най-добър британски независим филм, за режисура, за поддържащ актьор на Роб Брайдън, за сценарий и за монтаж


По романа "The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman" (1759 г.) на англо-ирландския свещеник и белетрист Лорънс Стърн.

Тази жизнерадостна и духовита любовна кинопоема на вездесъщия Майкъл Уинтърботъм е провокирана от каноните на английската литература. След двете почти класически адаптации на забележителните творби на Томас Харди – Джуд по “Невзрачният Джуд” и Изкуплението по “Кметът на Кастърбридж”, Уинтърботъм филмира скандалния роман на Лорънс Стърн "Животът и мненията на Тристрам Шанди, джентълмен". Този път Уинтърботъм създава своя, по-различна версия, която озаглавява Тристрам Шанди: История за член и бик.

Режисьорът остава верен на духа на оригиналните и комични творби на Стърн. Уинтърботъм ловко маневрира между либералите с напудрени перуки и баталните сцени, смесвайки тези две реалности за по-голям ефект. Стийв Кугън играе както героя на романа Тристрам, така и самия себе си в ролята на Тристрам.

Докато Тристрам се занимава с мъчителните и комични подробности около своето раждане, Стийв се бори да подреди живота си, в който трябва да се съобразява с приятелката си и новороденото си дете, които идват от 400 мили разстояние, с агент, който се опитва да покрие назряващия скандал, с атрактивна асистент-режисьорка и тесния кръг от хора, чиито интереси споделя – изобщо с всички, които изсмукват живота му. Дали Стийв е Тристрам? Или Тристрам е Стийв?

Свързани новини

11-и София филм фест

Кастинг

Режисьор: Майкъл Уинтърботъм
В ролите: Кели Макдоналд, Наоми Харис, Джереми Нортъм, Шърли Хендерсън, Кийли Хоуис, Роб Брайдън, Стив Куган
Сценарист: Франк Котрел Бойс
Музика: Едуард Ногриа
По книгата на: Лорънс Стърн
Оператор: Марсел Зискинд
Copyright © 2024 Dir.bg.