Климaти

Iklimler

Турция, Франция | 2006г | 98 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: Pyramide Prods
Разпространител: София Филм Фест 2007
Награди и номинации: Кан '06 – Наградата на ФИПРЕССИ в конкурсната програма
4 награди на фестивала „Златен портокал“ в Анталия '06 – за режисура, за поддържаща актриса на Назан Кирилмис, за монтаж и за звук

В Климати на Нури Билге Джейлан самият режисьор играе Иса – раздразнителен университетски преподавател, съпруг на Бахар, изиграна от Ебру Джейлан, съпругата на режисьора. Филмът изследва трудния, чепат характер на главния герой. Екзистенциалният епичен разказ проследява разбития брак на двойката и очертава трънливия път на взаимоотношенията им през техните премеждия в течение на три последователни сезона.

Филмът започва с лятна почивка в Кас, където – под открито небе на вечеря с приятели, в напрегнато пътешествие с мотор – Иса и Бахар постепенно разкриват колко горчилка се е натрупала в тяхната връзка. През дъждовната есен Иса се среща с неустоима бивша любима на име Серап. Накрая, през снежната зима, Иса отива в планината, където Бахар, която работи в телевизията, е на снимки – в сдобряването им там проличава възможността за по-спокойни отношения помежду им.

В Климати Джейлан ни превежда през някои впечатляващи кътчета на Турция в може би най-личния си разказ до момента. Заснет в обичайния за него съзерцателен стил, филмът е покъртителен, целенасочено бавен и въздейства много повече чрез мълчанията, отколкото чрез преки внушения. Болезнено наситеният с чувства Климати фино улавя емоционалните трепети, които разтърсват понякога и най-залинелите връзки.

Кастинг

Режисьор: Нури Билге Джейлан
В ролите: Ебру Джейлан, Нури Билге Джейлан, Назан Кирилмис
Сценарист: Нури Билге Джейлан
Музика: откъси от „Соната за пиано K466“ от Доменико Скарлати
Copyright © 2024 Dir.bg.