Хартията ще бъде синя

The Paper Will Be Blue

Румъния | 2006г | 95 минути | Екшън , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: Multimedia Est/Antena 1
Разпространител: София Филм Фест 2007
Награди и номинации: Анталия '06 – „Златен портокал“ за най-добър чуждестранен филм
Котбус '06 – Специалната награда за режисура
Локарно '06 – Конкурсна програма

В края на 1989 г. в Румъния избухва революция. На 21 декември хората, свикани на митинг в подкрепа на диктатора Чаушеску (чиято власт отслабва все по-чувствително на фона на растящата решимост на опозицията), вместо да го аплодират, го освиркват и армията стреля по тълпата. Това е началото на бунта в Букурещ. На следващия ден в цялата страна е обявено извънредно положение.

След кървави сблъсъци демонстрантите и войниците неусетно започват да си симпатизират. Чаушеску сдава властта на Фронта за национално спасение. Армията минава към Фронта, но отделни военни продължават да влизат в стълкновения из Букурещ до 23 декември.

Началото на филма е призори, когато танк спира до една барикада и двама униформени мъже излизат да попушат. Понеже между танка и военните, които пазят барикадата, не се установява контакт, изнервените охранители откриват огън и избиват хората в танка, без изобщо да знаят "свои" ли стрелят, или "чужди". Тогава действието се връща назад, към предишната нощ на мъжете в танка.

Те карат през града и не знаят дали да подкрепят, или да се борят с "терористите", които явно са завзели дори студиата на народната телевизия. Изолирани във вътрешността на машината, те обсъждат революцията, която не разбират напълно.

Свързани новини

11-и София филм фест

Кастинг

Режисьор: Раду Мунтеан
В ролите: Паул Ипате, Ади Караулеану, Драгош Бучур
Сценаристи: Разван Радулеску, Александру Бачиу, Раду Мунтеан
Продуцент: Драгош Потоп
Copyright © 2024 Dir.bg.