Пътят към Гуантанамо

The Road to Guantanamo

Великобритания | 2006г | 95 минути | Документален , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: Revolution Films
Разпространител: Профилмс
Награди и номинации: Берлин '06 – „Сребърна мечка“ за режисура

През септември 2001 г. майката на пакистанеца Асиф Икбал се връща в Триптън, Великобритания. Намерила е булка за сина си в село недалеч от Файзалабад. Няколко дни по-късно Асиф заминава за Пунджаб, за да се срещне с жената, за която ще се жени. Тъй като за сватбата са нужни свидетели, той се обажда в Англия на своите приятели Рухел, Шафик и Монир, за да ги покани на церемонията.

Четиримата се срещат в Карачи, където посещават джамията заедно с пакистанския братовчед на Шафик. Имамът ги призовава да отидат в Афганистан и да помогнат на хората там. След изтощително пътуване пристигат в Кандахар през нощта. Това е нощта на първата американска бомбардировка в Афганистан. Американските военни части започват офанзивата си срещу талибаните като отмъщение за терористичните актове на 11 септември.

Четиримата млади мъже неволно навлизат още по-навътре в зоната на военни действия, докато накрая ги задържат. След седмици арест те са изпратени със самолет в Гуантанамо – базата на САЩ в Куба, където са затворени като потенциални терористи. Тайните служби смятат, че младежите по някакъв начин са свързани с Мохамед Ата и Осама Бин Ладен. Филмът използва архивни кадри, интервюта и драматизирани сцени, за да пресъздаде автентичната история на тяхната одисея.

Свързани новини

11-и София филм фест

Кастинг

Режисьори: Майкъл Уинтърботъм, Мат Уайткрос
В ролите: Ризван Ахмед, Фархад Харун, Вакар Сидики, Афран Усман
Оператор: Марсел Зискинд
Copyright © 2024 Dir.bg.