Фадо

Fados

Испания, Португалия | 2007г | 92 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 04.10.2007
Премиера в България: 28.12.2007
Производител: Latido Films
Разпространител: Ван Крис

Легендарният испански режисьор Карлос Саура започна преди повече от 15 години поредица от музикални документални филми, в която се открояват такива популярни заглавия като “Фламенко” (1995) и “Танго” (1998).

“Фадо” следва традицията; Саура си е поставил предизвикателството да улови изплъзващото се естество на португалското saudade и да нарисува достоверен портрет на португалската душа чрез най-емблематичния й музикален жанр.

Използвайки Лисабон като фон, филмът изследва сложната връзка между музиката и града, както и еволюцията на фадо през годините от неговите африкански и бразилски корени до новата вълна модерните fadistas.

Под музикалното ръководство на Карлуш до Карму, филмът представя един от
най-красивите саундтраци с уърлд мюзик до днес. Във “Фадо” е събрано
най-доброто – от нови португалски таланти като Мариза и Камане до чуждестранни легенди като Каетану Велозу и Чико Буарке, както и изгряващи звезди като Лила Даунс и Лура.

“Фадо” е музикално пътешествие: Лисабон е показан в цялото си патинирано величие чрез великолепната операторска работа, изпълнителите са заснети вдъхновено и с обич, а самата музика е напълно достатъчна, за да накара сърцето и душата ви да пеят.

Кастинг

Режисьор: Карлос Саура
Сценарист: Карлос Саура
с участието на: Мариза, Камане, Карлуш ду Карму, Чико Буарке, Каетану Велозу, Лила Даунс, Лура, Мигел Поведа, Кука
Copyright © 2024 Dir.bg.