Салвадор

Salvador (Puig Antich)

Испания, Великобритания | 2006г | 134 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 15.09.2006
Производител: Beta Cinema
Разпространител: Киномания 2007

По книгата "Cuenta Atras: La Historia de Salvador Puig Antich" (2001 г.) на испанския писател, журналист и университетски преподавател Франсеск Ескрибано.

На 2 март 1974 г. младият активист на Иберийското освободително движение (ИОД) Салвадор Пуиг Антич (в ролята - Даниел Брюл) става последният политически затворник, екзекутиран чрез удушаване с гарота.

Това е историята на неговия случай и на отчаяните опити на семейството, колегите и адвокатите му да избегнат екзекуцията.

В началото на 70-те години ИОД – лява групировка, основана от неколцина съвсем млади испански и френски активисти, изправя полицията нащрек чрез поредица от банкови обири в Каталуня, чиято цел е да осигури финансиране за бойните операции на работническото движение.

В началото успехът на техните провокативни и впечатляващи акции дава на младежите чувство за неуязмимост.

Всичко приключва през септември 1973 г., когато членове на Социо-политическите бригади поставят клопка за двама от активистите на групата. При ареста настава престрелка, в резултат на която загива млад полицейски инспектор.

Салвадор Пуиг Антич е сериозно ранен и след лечение в болница е изпратен в затвора “Модело” в Барселона в очакване на съдебния процес срещу него. От този момент нататък, изправени пред всеобщото безразличие, неговите сестри и адвокати започват непрестанни опити да спасят живота му.

На 20 декември 1973 г. ЕТА убива министър-председателя на правителството на Франко – адмирал Кареро Бланко, и Салвадор става жертвеното агне за режима на диктатора. Процесът срещу него е пълен фарс и той е осъден на смърт.

Кастинг

Режисьор: Мануел Уерга
В ролите: Даниел Брюл, Тристан Улоа, Леонардо Збараглия, Леонор Уатлинг
Сценарист: Луис Аркарасо
Продуцент: Хауме Роурес
Музика: Луис Лях
По книгата на: Франсеск Ескрибано
Оператор: Давид Омедес
Copyright © 2024 Dir.bg.