Малки разговори

Small Talk

България | 2007г | 93 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

Премиера в България: 31.10.2008
Разпространител: Българска дистрибуторска компания
Награди и номинации: - Най-добър актьор /Юри Ангелов/ - награда на Съюза на българските филмови дейци (февруари 2008);
- Най-добър актьор /Ивайло Христов/ - годишни награди на ИА „Национален Филмов Център”(януари 2008);
- Най-добър поддържащ актьор /Валентин Танев/ - награда на Съюза на българските филмови дейци (февруари 2008);
- Най-добър оператор /Светла Ганева/ - годишна награда на ИА „Национален Филмов Център”(януари 2008); награда на Съюза на българските филмови дейци (февруари 2008)
- Най-добър сценограф /Анастас Янакиев/ - награда на Съюза на българските филмови дейци (февруари 2008)

Лекар на средна възраст /Ивайло Христов/, роден в Торонто, се завръща в България, за да работи в психиатрична болница край морето и лекува болните от околните села. Постъпката му среща ирония и недоумение сред повечето местни обитатели. Изключение правят най-близките му приятели – тайно влюбената в него Мая /Диана Добрева/ и философстващият биолог по прякор Дарвин /Юри Ангелов/ И двамата са зарязали университетска кариера, отвратени от живота в големия град.

Пенсиониран политик /Ицхак Финци/ и младата му съпруга, неуспяла пианистка /Йоана Буковска/, допълват ексцентричната компания от бегълци, предпочели съмнителната крайморска идилия пред модерната цивилизация. Монотонно наглед, тяхното ежедневие е изтъкано от безнадеждни любови, разрушени мечти, минали предателства и абсурдни отмъщения.

Съвременна версия на Чеховата пиеса „Вуйчо Ваньо”, действието на която се развива в България днес.

Както при Чехов и във филма „Малки разговори” повечето ситуации са на границата между тъжното и смешното. Красотата на пейзажа – есенно море и самотни дървета на фона на хоризонта - прави неуютното битие на героите поносимо, а малките, изтичащи моменти напомнят за непостижимостта на щастието. Мъката и скуката се давят по обичайния начин - в алкохола; най-често собствено производство.

Филмът поглежда към днешния ни ден с изненадваща деликатност и просветление, а в крайна сметка се питаш дали човекът е по-прекрасен, когато се примирява с нещастието, или когато се бунтува срещу него – колкото и безсмислено да е това.

Кастинг

Режисьор: Владимир Краев
В ролите: Йоана Буковска, Ивайло Христов, Диана Добрева, Ицхак Финци, Биляна Казакова, Катя Чукова
Сценарист: Владимир Ганев
Copyright © 2024 Dir.bg.