Моето мъничко нищо

My Wee Nothing

България | 2007г | 100 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 02.09.2007
Премиера в България: 28.03.2008
Производител: Корунд-Х, БНТ
Разпространител: Желфилм, Българска дистрибуторска компания
Награди и номинации: Специална награда на журито на XV международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ Варна 2007 г.

Разказ за невъзможността на човека да съчетае постигането на доброто с опазването на доброто. Надникване в свят, където любовта е подменена от ниските човешки страсти. Свят на страх и богатство, на насилие и лъжа, на физическа сила и духовна слабост.

Младата учителка по френски Нели Кодева (Йоана Буковска) и маститият “бизнесмен на годината” Коста Кейкенов (Николай Урумов) кръстосват случайно пътищата си. Водейки задочна битка за своето лично право, двамата отключват духа на злото в себе си и с общи усилия погубват един човешки живот.

В основата на разказа лежи едно скандално за България явление, за което у нас предимно се мълчи, докато в Европа все по-усилено и по-тревожно се говори – минаващата през границите ни верига за международна търговия с бебета. Макар да показва достоверно цялата технология на процеса, филмът повече се занимава с моралните измерения на проблема и прави това с максимално чувство за автентичност.

Юздите на семейството на новобогаташа дърпа майката, музикална интелектуалка (Койна Русева). Синчето им (Антоний Аргиров) в последния клас на елитен колеж юрка мотори, но за още по-елитния колеж в Швейцария трябва да научи френски за едно лято. За целта е наета споменатата учителка Нели. Тя го прелъстява, после му прави "постановка" за парите, нужни й за операцията на бюста... Възмездието следва.

Йоана Буковска:
„Този филм за мен звучи много по Достоевски, т.е. няма виновни и няма невинни, всички сме хора и всеки носи своя ангел и своя дявол. Въпросът е на кого ще дадеш превес, как ще отключиш духа на злото и доколко можеш да го овладееш. Филмът е много истински и е метафора на живота, който живеем, в който сме принудени да оцеляваме по някакъв начин. Това е филм-шамар, който ни кара да се събудим и да се запитаме къде изчезнаха човеците в нас. Защо оставаме само на чисто битовото ниво, къде отива духът и защо забравяме да бъдем добри един с друг?”

Прожекция на 12 София Филм Фест: 8-14.03.2008 г.

Кастинг

Режисьор: Дочо Боджаков
В ролите: Станка Калчева, Уляна Чан, Бистра Марчева, Лилана Деянова, Стоян Радев, Малин Кръстев, Антоний Аргиров, Койна Русева, Николай Урумов, Йоана Буковска, Ивайло Драгиев
Сценарист: Боян Папазов
Продуцент: Христо Христов
Музика: Кирил Дончев
Оператор: Иван Варимезов
Copyright © 2024 Dir.bg.