99 франка

99 francs

Франция | 2007г | 102 минути | Комедия
- 0/10

За филма

В разпространение от: 26.09.2007
Премиера в България: 09.05.2008
Производител: Legende Films, Pathe, Arte France
Разпространител: Биг Бенг!
Награди и номинации: Номинация за „Сезар” 2008 г. (за най-обещаващ актьор - Жослен Киврен)

По едноименния роман ("99 francs", 2000 г., преименуван на "14,99 euros", български превод "6.66 евро") на френския писател Фредерик Бегбеде.

Октав (Жан Дюжарден) е истински господар на вселената. Той работи като копирайтър. Днес той решава какво вие ще искате утре. За него „човекът е продукт като всички останали”. Октав работи за най-голямата рекламна агенция в света – „Рос и Уичкрафт”, за по-кратко просто „Рос”. Той се къпе в пари, момичета и дрога. Въпреки това има своите съмнения...

Октав е детето чудо на рекламната индустрия – невероятно талантлив и фатално отдаден на пороците. Безразборните връзки, хероинът и успешните сделки се редуват в бясно темпо, но един ден стените на неговия илюзорен свят рухват и Октав решава да саботира отвътре системата, която го е създала.

Две събития ще преобърнат живота му: любовната му връзка със Софи (Ваина Жиокант) – най-красивата служителка на агенцията, и среща в “Мадон”, на която трябва да продаде реклама на най-голямата компания в бизнеса с млечни продукти.

Даровитият Октав се оплита във всичко това и решава да се разбунтува срещу системата, която го е създала, като претупа най-добрата си рекламна кампания. От Париж, където шефовете на агенцията договарят сделките, до Маями, където снима рекламите, докато гълта антидепресанти, от Сен Жермен дьо Пре до изолиран остров в Централна Америка - дали Октав ще успее да избяга от златния затвор?

„Всичко е за продан. Любовта, изкуството, хората. Никой не знае това по-добре от Октав – всемогъщия властелин на рекламата, основател на религията на слоганите и ненадминат манипулатор на масите.” Така започва книгата на Бегбеде - безпощадна карикатура на консуматорското общество.
Филмът изцежда до дупка потенциала на книгата, според мнозина дори го надскача. Като в налудничава халюцинация кадрите прехвърчат френетично през възхода и падението на маркетинговия гений Октав – от дните на господство над корпоративната джунгла и шеметния водовъртеж от наркотици, пари и жени, през краткия момент на нещо като любов с посредствен край, до тоталния срив и идеята за бунт срещу системата. Механизмът на рекламния бизнес е сведен до саркастична пародия и разглобен до последното зъбно колело, за да се убедим с очите си, че вътре всичко е кухо и нереално, хората са заменени от празноглави статисти, а чувствата им – от баркодове...

И за да стане пределно ясно, че не сме нещо по-различно от потребителската сган, която иронизира, режисьорът услужливо ни предлага два варианта на финала – все пак, клиентът заслужава най-доброто.

Прожекции на CineLibri: 06-16.10.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Ян Кунен
В ролите: Жан Дюжарден, Жослен Киврен, Патрик Мил, Ваина Жиокант, Макс Бенет, Фредерик Бегбеде
Сценаристи: Никола Шарле, Брюно Лавен, Ян Кунен
Продуцент: Ален Голдман
Музика: Жан-Жак Херц, Франсоа Роа
По книгата на: Фредерик Бегбеде
Оператор: Давид Унгаро
Copyright © 2024 Dir.bg.