Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

The World is Big and Salvation Lurks around the Corner

България, Германия, Словения, Унгария | 2008г | 105 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 10.10.2008
Премиера в България: 10.10.2008
Производител: Интернешънъл, Палас Филм, Инфорг Студио
Разпространител: Александра Филмс

По едноименния дебютен роман (1996 г., издаден и в България 1997 г.) на германския писател Илия Троянов.

„Светът е голям… е историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си. България, 1980 г. Безоблачното детство на Алекс в идиличното социалистическо общество на провинциалния град е помрачено.

Баща му Васко се забърква в неприятности с режима. Милицията изисква от него да шпионира дядото на Алекс Бай Дан. Той е всепризнатият Цар на зара и в кафенето на табладжиите публично разказва хапливи политически вицове. Васко отказва. Той, жена му Яна и малкият Алекс емигрират в Германия.

Там обаче семейството им се разпада. Германия, 2006 г. Алекс и вече поостарелите му родители за първи път са заедно, на път за България. В малкото провинциално градче Бай Дан и жена му трескаво се готвят да ги посрещнат… Но колата катастрофира – Яна и Васко са мъртви, а Алекс е в болница. Бай Дан заминава за Германия. Алекс не разпознава дядо си, от катастрофата е получил амнезия. Според лекарския екип шансовете му за оздравяване са минимални. Бай Дан учи внука си на табла. Древната игра връща Алекс към живота. Бай Дан измъква Алекс от болницата и тръгват на път. По време на това пътуване обратно към България – но и обратно към миналото – паметта на Алекс бавно се завръща, а с нея и желанието му за живот.

Прожекция на София Филм Фест: 29.03.2018 г.

Свързани новини

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с две награди на фестивала във Вилнюс “Светът е голям…” събра овациите на испаноезичната общност в София “Светът е голям...“е купен за разпространение от още 3 страни Мики Манойлович – с награда за най-добър актьор от МФФ в Севастопол Филмът на Стефан Командарев с предложение за Оскар „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в Берн “Светът е голям ...“ спечели голямата награда в Испания Три отличаващи се български филма от последното десетилетие Български филм в битката за “Оскар“ “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с награда от фестивала във Валансиен Още две награди за “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в програмата Ecrans Juniors на Кан 2010 "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" с наградата за най-добър филм на Фестивала на независимото кино в Калифорния “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” - по кината във Франция “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на кино в Япония София Филм Фест в Пампорово от 3 януари 2015 10 филма на българското кино след 1990 на 19-ия София Филм Фест Европейска премиера на „Потъването на Созопол“ Нов нискобюджетен проект на Стефан Командарев: „Съвместимост“ Гласовете на Любо Нейков, Руслан Мъйнов, Деси Бакърджиева, Стаси Кара и Христо Мутафчиев в "Търсенето на Дори" Стефан Командарев започва снимки на нов филм "Каръци" е българското предложение за Оскар София Филм Фест за учащи – Есен ‘17 "В кръг" вече с плакат “30 вечери с 30 класики” в кино Одеон

Кастинг

Режисьор: Стефан Командарев
В ролите: Николай Урумов, Людмила Чешмеджиева, Ана Пападопулу, Христо Мутафчиев, Карло Любек, Мики Манойлович
Сценаристи: Юрий Дачев, Душан Милич, Илия Троянов, Стефан Командарев
Продуценти: Стефан Китанов, Карл Баумгартнер, Танасис Каратанос, Даниел Хочевар
Музика: Стефан Вълдобрев
По книгата на: Илия Троянов
Оператор: Емил Христов
Copyright © 2024 Dir.bg.