Мъртвецът

Dead Man

САЩ, Германия, Япония | 1995г | 120 минути | Драма , Уестърн , Фентъзи | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 23.12.1995
Производител: Pandora Cinema / Miramax
Награди и номинации: Номинация за "Златна палма" на кинофестивала в Кан 1995 г. (Джим Джармъш)
Международна награда на Европейските филмови награди 1996 г.

(черно-бял)

Макар в епоха на невъзможни мисии и невероятни специални ефекти трудно ще се продава, Мъртвец е рядко красив и истински проникновен филм. Арт филмът, надянал одеждите на уестърн, бележи отклонение за режисьора и сценарист Джим Джармъш – този шик творец, известен най-вече със своите чудновати, невъзмутимо забавни изследвания на характери от "По-странно от рая" до "Нощ на Земята".

В едно градче на име Машин кроткият счетоводител Уил Блейк (Джони Деп) се оказва преследван от закона, след като застрелва човек при самозащита. Погнат от шайка бандити, той се отправя към пустошта, където намира партньор и духовен водач в лицето на индианеца-философ, наречен Никой (Гари Фармър).

Това не е конвенционална сага за разбойници, току под лъскавата й повърхност се крие фантастична алегория за напредъка на душата от физическата смърт към духовната трансцендентност, подправена с отпратки към живота и произведенията на поета Уилям Блейк.

Но прекалената солидност на филма не бива да плаши почитателите на Джармъш, нито пък да отблъсква любопитните почитатели на киното. Филм с хипнотично поглъщащо въздействие и бавно темпо, той се държи на повърхността със запазената марка на Джармъш: нехармоничния хумор и красотата на наелектризиращата инструментална музика, написана от Нийл Янг.

От визуална гледна точка, филмът е просто блестящ: операторът Роби Мюлер работи с изключително богата черно-бяла палитра и онова, което постига за Джармъш тук, е напълно сравнимо с онова, което камерата на Кадзуо Миягава прави за Мидзогучи. А в "Мъртвец" е привлечена и силата на звездите в лицето на Джони Деп, който още веднъж доказва своята галантна – за някои необяснима – всеотдайност към нестандартното.

Джейкъб Левич

Кастинг

Режисьор: Джим Джармъш
В ролите: Юджийн Бърд, Робърт Мичъм, Ланс Хенриксен, Криспин Главър, Майкъл Уинкот, Гари Фармър, Гейбриъл Бърн, Джони Деп, Джаред Харис, Алфред Молина, Били Боб Торнтън, Джон Хърт
Сценарист: Джим Джармъш
Продуцент: Диметра Макбрайд
Музика: Нийл Янг
Оператор: Роби Мюлер
Copyright © 2024 Dir.bg.