Козелът

The Goat

България | 2009г | 112 минути | Драма , Комедия , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 05.03.2009
Премиера в България: 02.10.2009
Производител: Бояна филм, БНТ, БъРъ филм
Разпространител: БъРъ филм
Награди и номинации: Награда на публиката „Златната ябълка” от София филм фест (Пловдив) 2009 г.

По новелата "Козел (1970 г.) на Йордан Радичков.

В историята, превърнала се в основа на сценария, животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта. Козелът (с гласа на Руси Чанев) е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия: да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище.

Около търсенето на съкровището мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най-голямото съкровище.

Или както казва самият Радичков: „Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки...”.

Героите във филма са българинът Йона (Иван Бърнев) и запленената от българския фолклор американка Ема (Анджела Родел). Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят и представителката на една нация с претенции за космополитност. Филмът все пак е преди всичко любовна история.

Откриващ филм на 13 София Филм Фест: 05.03.2009 г.
Прожекция на Златна роза - Варна: 03.10.2010 г.

Кастинг

Режисьор: Георги Дюлгеров
В ролите: Иван Бърнев, Анджела Родел, Иван Савов, Красимир Доков, Любов Любчева, Орхан Таир, Христо Димитров-Хиндо, Якуб Якуб, Рахим Ферад
Сценаристи: Георги Дюлгеров, Кристин Димитрова
Музика: Мира Искърова, Христо Намлиев
По книгата на: Йордан Радичков
Оператор: Радослав Спасов
Copyright © 2024 Dir.bg.