Гатака

Gattaca

САЩ | 1997г | 106 минути | Драма , Трилър , Фантастика | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 24.10.1997
Премиера на видео: 01.06.1998
Производител: Columbia Pictures, Jersey Films, Sony Pictures Entertainment
Разпространител: Александра филмс
Награди и номинации: Номинация за Оскар 1998 г. (за декори)
Номинация за Златен глобус 1998 г. (за музика)
Две номинации от Академията за фантастични, фентъзи и хорър филми 1998 г. (музика и костюми)

В бъдещето, когато създадени чрез генно инженерство хора ръководят света, обикновен човек се нуждае от чужда самоличност, за да успее.

"Преди смятахме, че бъдещето ни е в пътешествията към звездите. Сега знаем, че то е в гените ни."
Джеймс Уотсън - Лауреат на Нобелова награда и създател на проекта "Човешки геном"

Футуристичният трилър “Гатака” кани зрителите на пътешествие в едно възможно бъдеще, в което "проектираните хора" - заченати в епруветки - управляват обществото, а генетиката определя бъдещето на всеки индивид. В този свят човек с подходящите генетични заложби може да прави каквото пожелае; но човек с дори лек дефект или само възможност за дефект се превръща в пленник на собствените си биологични клетки.

Главната роля във филма изпълнява Итън Хоук. Той е Винсънт Фрийман - младеж, твърдо решен да промени несъвършената си генетична съдба и да осъществи мечтите си. Като момче Винсънт открива, че е различен от по-малкия си брат Антон - заченато в епруветка бебе, което притежава съвършените гени за успешен живот. Докато Антон е силен, висок и има отлично зрение, Винсънт е слаб, болнав и носи очила, които издават генетичното му несъвършенство. Докато Антон непрекъснато печели похвалите, насърчението и възхищението на родителите си, Винсънт само е съжаляван, утешаван и каран да си стои вкъщи.
Но няма ген, който може да удържи човешкия дух - и Винсънт открива, че това е ключът към промяната на съдбата му. Когато Винсънт спасява съвършения си по-малък брат от удавяне по средата на едно състезание между тях двамата, той осъзнава, че силата не винаги се крие в тялото. Междувременно униженият Антон премълчава случилото се и не признава пред никого триумфа на брат си.

Готов да се разбунтува срещу предначертаното му бъдеще, Винсънт напуска дома си, решен повече от всякога да следва мечтата си - да полети в космоса и да остави зад себе си Земята с нейния потиснически ред и предразсъдъци. Винсънт прибягва до помощта на Джърман (Тони Шалуб), т. нар. ДНК-брокер, който продава фалшиви самоличности на генетично несъвършените. Джърман урежда на Винсънт сътрудничество с Джером Юджийн Мороу (Джуд Лоу) - някога съвършен генетичен индивид, който е парализиран при злополука и сега е склонен да продаде генетичния си материал срещу пари. Благодарение на трагедията на Джером, Винсънт получава възможност да приеме самоличността на човек, чиято съдба е да стане велик - човек, който може да постигне всичко, което Винсънт иска от живота, само защото (според генетичния му профил) той е способен на това.

Но няма да му бъде лесно. За да успее, Винсънт трябва да заблуди общество, което може да установи самоличността и съдбата на някого само чрез капка кръв, люспица от кожата или малко от слюнката му. Той трябва да скрие всички свои несъвършенства: да промени късогледите си очи и да увеличи генетично ниския си ръст с болезнена и мъчителна хирургическа операция. След това той трябва да се подготви за непрекъснати проверки на самоличността - трябва да носи торбички с урина на Джером за внезапни изследвания; трябва да залепва за пръстите си кожа с отпечатъците на Джером, в която има малко от кръвта му, за всекидневните кръвни изследвания; освен това трябва да разхвърля люспици кожа и косми на Джером навсякъде, където ходи, за да поддържа измамата... Въпреки всички тези мерки, никой не вярва в успеха на Винсънт, особено падналият духом Джером. Защото дори и да може да заблуди машините с телесните течности и кожните клетки на Джером, Винсънт просто няма генетичните заложби да достигне физическите и умствени висоти на космическия навигатор.

А дали наистина е така? Издигайки се шеметно в йерархията на корпорация "Гатака", Винсънт, представящ се за Джером, накрая е избран за член на група, която ще изследва външните граници на Слънчевата система. Той се впуска и в любовна връзка с Айрийн (Ума Търман) - красива колежка, не намираща покой заради собствения си незначителен дефект на сърцето, която вярва, че Винсънт е съвършеният индивид, за който се представя, и го обожава заради това.

Внезапно, седмица преди насроченото излитане за Титан, Винсънт се събужда пред лицето на ужасен кошмар. Директорът на космическата агенция е убит и всички членове на космическата програма са заподозрени. Изведнъж учебните зали се изпълват с полицаи, оглавявани от детектив Хюго (Алън Аркин). Щателното претърсване на сградата, проведено от един ревностен следовател (Лорън Дийн) разкрива присъствието на мигла от клепача на Невалиден близо до мястото на убийството. Миглата на Винсънт! Сега вече разкриването на измамата на Винсънт е почти сигурно - а съдбата му е по-превратна от всякога.

Макар че е невинен, Винсънт е въвлечен в разследването на убийството; той трябва да скрие много, защото може да загуби всичко. В последвалата напрегната игра на мишка и котка, Винсънт трябва да използва всичките си вродени качества, за да избяга от закона, да запази скрита истинската си самоличност и да осъществи мечтата си. Но ще може ли Винсънт да избяга от съдбата си и от "Гатака" веднъж завинаги?

Кастинг

Режисьор: Андрю Никол
В ролите: Гор Видал, Мая Рудолф, Ума Търман, Зандър Бъркли, Тони Шалуб, Алън Аркин, Джуд Лоу, Лорън Дийн, Итън Хоук, Илайъс Котеас, Джейн Брук
Сценарист: Андрю Никол
Продуценти: Стейси Шер, Дани ДеВито, Майкъл Шамбърг
Музика: Майкъл Найман
Оператор: Славомир Иджяк
Copyright © 2024 Dir.bg.