Валс с Башир

Waltz with Bashir

Израел, Германия, Франция | 2008г | 90 минути | Документален , Биографичен , Драма , Анимация | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 26.12.2008
Премиера в България: 04.12.2009
Производител: The Match Factory
Разпространител: Арт Фест

Главният герой в този автобиографичен проект Ари потегля в търсене на стари приятели и други хора, които могат да му помогнат да си спомни жестокото клане, насърчено от израелските сили в палестинските бежански лагери Сабра и Шатила по време на окупацията на Западен Бейрут през 1982 г.

По онова време режисьорът е войник в армията – дали ще успее да преодолее травмата и амнезията и да си спомни доколко е бил участник в една от най-мрачните глави от историята на Израел?

Този неконвенционален филм на Ари Фолман е сред най-внушителните анимационни проекти в историята на киното. Негово качество е не само реалистичната, всъщност автобиографична основа, но и формата на анимационен документален филм. “Войната е сюрреалистична, а паметта е толкова ненадеждна, че си казах: по-добре да тръгна по пътеката на спомените с екип аниматори,” обяснява Фолман. Следвайки стъпките на Персеполис, това е още един анимационен филм за неотдавнашната история на Израел – филм също толкова увлекателен, вълнуващ и ужасяващ.

Кастинг

Режисьор: Ари Фолман
Сценарист: Ари Фолман
Продуценти: Ари Фолман, Яел Нахлиели, Серж Лалу, Герхард Майкснер
Copyright © 2024 Dir.bg.