Храна за душата

Soul Kitchen

Германия, Франция, Италия | 2009г | 99 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 17.12.2009
Премиера в България: 02.04.2010
Производител: IFC Films
Разпространител: Арт фест

Филм за семейството и приятелите, любовта, доверието и верността… както и за трудностите да запазиш мястото, което чувстваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят.

Когато младият ресторантьор Зинос (Адам Бусдукос ) е изоставен от дългогодишната си приятелка Надин (Фелине Роган), защото прекарва повече време в ресторанта си „Храна за душата”, отколкото с нея, той решава да го продаде и да я последва в Шанхай.

Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург, в неприветливия квартал Вилхелмсбург - и помни много по-добри времена. През последните три седмици до продажбата обаче, пълна анархия завладява ресторанта: готвачът решава да сготви всички ястия, които винаги е искал да приготви, новият DJ кара клиентите да танцуват, след като се нахранят, художници използват ресторанта за изложбена зала. Но всичко това се харесва на клиентелата.

Постепенно заведението добива култов статус, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели с него. Когато научава, че ресторантът ще бъде съборен, за да се построи мол на негово място, Зинос се опитва да направи и невъзможното, за да го предотврати.

Филмът е небрежна и палава комедия за разлика от досегашните произведения на режисьора. Самият Акин обяснява: „В този момент от живота си исках да се посмея. Както казва и Чаплин: „Усмихвай се”, каквото и да се случва. Бях станал роб на успеха, на сериозността на филмите си. Но животът има повече цветове от този на тъгата. Един от най-близките ми приятели почина, когато снимахме "На прага на рая" и за да го прежаля ми бяха необходими цели 6 месеца. Тогава осъзнах, че смъртта е част от живота. И реших, че най-доброто, което мога да направя след това, е комедия. Защото не бива да забравяме, че смехът също е неизменна част от живота.”

Кастинг

Режисьор: Фатих Акин
В ролите: Моника Блайбтрой, Удо Кир, Анна Бедерке, Фелине Роган, Бирол Юнел, Адам Бусдукос, Мориц Блайбтрой, Дорка Грилус, Вотан Мьоринг
Сценаристи: Фатих Акин, Адам Бусдукос
Продуцент: Фатих Акин
Оператор: Райнер Клаусман
Copyright © 2024 Dir.bg.