Последният танцьор на Мао

Mao´s Last Dancer

- 0/10

За филма

В разпространение от: 01.10.2009
Награди и номинации: Сао Пауло МФФ ’09 – наградите на публиката за най-добър международен филм и за най-добър чуждоезичен филм (втората, поделена с Прекършени прегръдки)

По едноименната автобиографична книга (2003 г.) на Ли Куншин, бивш китайски и австралийски балетист, днес директор на Queensland Ballet в Бризбейн, Австралия.

Пренесена на голям екран от утвърден режисьор, вдъхновяващата история разказва за личната и духовната свобода, за изпълнен със страст и решителност живот.

Ли е роден през 1961 г. и израства заедно с шестте си братя и сестри и бедните си родители в провинция Шандонг. Съдбата е предопределила на децата да станат обикновени работници, но когато в малкото селско училище идват представители на Балетната академия на мадам Мао от Пекин в търсене на самороден талант, който да шлифоват и поставят в първите редици на Културната революция, те се спират на 11-годишния Ли и го подлагат на необичаен нов живот, изпълнен със строги тренировки в залата и с идеологическите доктрини извън нея.

В началото Ли (игран прекрасно oт танцьора Чи Чао) е смазан от всичко това, но когато младият му учител смело му показва изпълненията на най-добрите световни балетисти (чрез записвани и предавани скришно видеокасети), момчето осъзнава истинския революционен потенциал на танца.

Кастинг

Режисьор: Брус Бересфорд
В ролите: Джоан Чен, Брус Грийнуд, Кайл Маклоклън, Аманда Шул, Ейдън Янг, Кристофър Кърби
Сценарист: Джан Сарди
Продуцент: Джейн Скот
Музика: Кристофър Гордън
По книгата на: Ли Куншин
Оператор: Питър Джеймс
Copyright © 2024 Dir.bg.