Първокласникът

The First Grader

Великобритания, САЩ, Кения | 2010г | 98 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 13.05.2011
Премиера в България: 09.03.2011
Производител: BBC Films, Videovision Entertainment, Lipsync Productions, Sixth Sense
Разпространител: София Филм Фест 2011

Филм по истински случай. Когато правителството на Кения обявява, че за първи път ще се ангажира с осигуряването на безплатно основно образование за всички, на вратата на селско училище се появява 84-годишен мъж, който иска да влезе в клас.

Кимани Н’ган’га Маруге (Оливър Литондо) никога не е имал възможност да учи, но смята, че не е късно да опита! Макар че се извисява над малките деца в класната стая, той гори от желание да учи кaто тях.

Маруге е от поколението, което е освободило Кения от британското колониално владичество. В младостта си той се е борил за свободата на страната си и е преживял ужасяващи неща, които ние виждаме в ретроспективни кадри. А сега просто иска да получи образованието, за което никога не е имал нито време, нито възможност. Решението за безплатно образование е взето, защото училищните такси са непосилни, а така ще се предостави възможност на много по-голям брой деца да учат. Маруге вижда в тази правителствена реформа шанс и за себе си.

Учителката Джейн (Наоми Харис) обаче, не го допуска в класната стая. Тъй като няма никакво правно основание да го отпрати, тя казва, че му трябват учебници и молив. Маруге се връща снабден с необходимото, но тогава тя отново го отпраща, защото пък нямал униформа. Възрастният мъж се появява облечен в късите панталони на училищната униформа.

Полека-лека той печели сърцето на учителката, която прибягва до строгост само защото така успява да държи селското училище под контрол.

Оливър Мусила Литондо е прекрасен в ролята на Маруге, като демонстрира както силата, така и чувството за хумор на своя герой. Въпреки че се обляга на бастун, докато върви, а зрението му вече не е добро, Маруге е живото доказателство, че никога не е късно да започнеш да учиш.

Снимките на филма са осъществени в Кения.

Прожекции на София Филм Фест: 9 - 13 март 2011 г.

Кастинг

Режисьор: Джъстин Чадуик
В ролите: Оливър Литондо, Наоми Харис, Сам Фойър, Ник Рединг, Алфред Мунюа, Шоки Мокгапа, Вуси Кунене
Сценарист: Ан Пийкок
Продуценти: Сам Фойър, Ричард Хардинг
Музика: Алекс Хефес
Оператор: Роб Харди
Copyright © 2024 Dir.bg.