Фауст (2011)

Faust

Русия, Германия, САЩ, Франция, Япония, Великобритания, Италия | 2011г | 134 минути | Драма , Фентъзи | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 26.10.2011
Производител: Proline Film, Films Boutique
Разпространител: 16 София Филм Фест 2012
Награди и номинации: 3 награди от Венеция 2011 г., вкл. "Златен лъв"
Две номинации от Европейски филмови награди 2012 г. (оператор и художник)

Със своята свободна и изпълнена с въображение интрепретация на „Фауст”, слабо свързана с литературните творби на Йохан Волфганг Гьоте и Томас Ман, Сокуров завършва най-сетне монументалната си тетралогия „Мъжете на властта”, започната с "Молох" (1999), и затвърждава трудно завоюваното си място в могъщия пантеон на руското кино.

До момента пищният киноквартет от характерни портрети се беше концентрирал върху спорни или печално известни исторически икони на 20-и век – Адолф Хитлер (Молох), Владимир Илич Ленин (Телец) и император Хирохито (Слънце). Допълнението към поредицата е изпълнено с някои от основните теми, познати ни и от предишните му филми – като скритата корумпираща сила на властта.

В същото време Фауст се отдалечава от предшествениците си с обръщането си към фолклора и ситуирането на действието в 19-и век. Фауст (Йоханес Цайлер) се измъчва от хватката на невежеството и повече от всичко иска да захвърли превръзката, която слага върху очите религията, за да заплува в океана на безмерното научно познание. И това вероятно е най-голямата близост до познатата немска легенда, която филмът си позволява.

Прожекция на София Филм Фест: 9 и 16.03.2012 г.

Кастинг

Режисьор: Александър Сокуров
В ролите: Флориан Брюкнер, Йоханес Цайлер, Изолда Дюшаук, Георг Фридрих, Максим Мехмет, Хана Шигула, Антоан Моно мл.
Сценарист: Юрий Арабов
Продуцент: Андрей Сигле
Музика: Андрей Сигле
Оператор: Брюно Делбонел
Copyright © 2024 Dir.bg.