Последният оцелял

Lone Survivor

- 7.3/10

За филма

В разпространение от: 25.12.2013
Премиера в България: 11.04.2014
Производител: Film 44, EFO Films, Spikings Entertainment, Envision Entertainment, Universal Pictures
Разпространител: Тандем филм
Награди и номинации: 2 номинации за Оскар 2014 г. (звуков мишунг и звуков монтаж)

По бестселъра на Маркъс Лътрел и Патрик Робинсън "Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of Seal Team 10" (2007 г.).

Истинска история за героизъм, кураж и издръжливост - невероятен разказ за четирима военноморски тюлена на тайна мисия за неутрализирането на висш офицер в Ал Кайда, които попадат в капан на врага в афганистанските планини.

Изправена пред невъзможно морално решение, малката група е изолирана от всякаква помощ и обградена от превъзхождащите ги талибански сили, готови за война.

Маркъс Лътрел (Марк Уолбърг), войник от американската армия, заедно с трима други войници се насочва към провинциален район на Афганистан, където трябва да залови или убие Ахмад Шах (Юсуф Азами) – един от лидерите на терористичната групировка Ал Кайда. Малко след пристигането си на мястото, войниците попадат в клопка и са принудени да се сражават с огромен брой талибански бойци.

С изключение на Лътрел, всички от екипа му са убити, а пристигналият като подкрепление хеликоптер с общо 8 войника на борда е свален от терористите. Лътрел оцелява единствено благодарение на група афганистански селяни, които го крият в домовете си в продължение на дни и в крайна сметка му помагат да напусне района.

Снимките са осъществени през октомври 2012 г.

Кастинг

Режисьор: Питър Бърг
В ролите: Рич Тинг, Али Сюлейман, Юсуф Азами, Ерик Бана, Аликзандър Лудвиг, Емил Хърш, Бен Фостър, Тейлър Кич, Марк Уолбърг
Сценарист: Питър Бърг
Продуценти: Сара Обри, Питър Бърг
Музика: Explosions in the Sky, Стив Джаблонски
По книгата на: Маркъс Лътрел, Патрик Робинсън
Оператор: Тобиас Шлислер
Copyright © 2024 Dir.bg.