Ром Кихот

Roma Quixote

България | 2013г | 62 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма


Любопитна порода хора живее в ромската махала в гр. Кюстендил. Чрез наблюдение филмът проследява събитията в живота на четирима от тях (в период от една година). В циганския квартал има благоустроена част, в която живеят героите, и гето, а по средата е площад с магазини и кафенета. Между тях съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.

Валери („Ром Кихот”) е мъж на средна възраст. Изключително интелигентен и сетивен самодеен актьор и поет. Работи като репортер в Българско национално радио в София, но живее в панелен блок в Кюстендил. Въпреки че е надраснал произхода и етноса си, не може да пререже пъпната си връв с ромската махала и ежедневно прекарва времето си там. За да живее „като българин” в града изплаща голям кредит, който принуждава съпругата му да отиде на гурбет в Гърция. Лентата се докосва до част от житейските ”мелници” на героя.

На гурбет са и родителите на друга героиня: Далила. Тя завършва техникум с фризьорство и изживява „мечтания” абитуриентски бал, който изглежда като пищна сватба (и на практика измества с поне няколко години сватбите в ромските квартали). Като всеки млад човек тя е на прага на житейски избор: да учи, да работи, да се омъжи за дългогодишния си приятел или да помага на родителите си в Швеция?

От чужбина пък е дошла Светла – бесарабска българка от Украйна. Създала е семейство с Живко – мъж от ромски произход, живеещ в махалата, с който имат две прекрасни сламено руси момчета и хармонични взаимоотношения. Филмът проследява първата визита на майката на Светла от Украйна.

Ако границите днес са отворени и размити, за последния герой Емо са просто тесни. Той е в осми клас и е роден и израснал в същинското гето. Смята, че интеграция е „да заминеш някъде” и когато го питат „къде искаш да се интегрираш”, той отговаря: „А-а, аз че си седим тука”. Родителите му са завършили трети клас. Като екзотичен акцент в миграциите се прокрадват група холандци, които като представители на НПО идват, за да обогатят живота на децата в махалата.

Кастинг

Режисьори: Петя Накова, Нина Пехливанова
Copyright © 2024 Dir.bg.