Чия е тази песен?

Whose Is This Song?

България, Германия, Финландия, Дания, Белгия | 2003г | 70 минути | Документален , Музикален | Официален сайт
- 7/10

За филма

Производител: Adela Media
Награди и номинации: Номинация за Европейска филмова награда 2003 г.
Специална награда на журито от Златен ритон 2003 г.

Колкото смешно, толкова и драматично пътуване из Турция, Гърция, Македония, Албания, Босна, Сърбия и България - навсякъде, където хората пеят една и съща песен, която веднъж е любовна, друг път религиозна и дори революционна. И всички твърдят, че е тяхна. С чувство за хумор филмът разкрива някои типични балкански черти като желанието да притежаваш и да присвояваш нещо чуждо, което после приемаш само и единствено за свое.

Може ли песен да промени съдбите на хората? Може ли песен не само да събере двама влюбени, но и да породи ревност помежду им? Може ли песен да следва човек през целия му живот, че дори и след това? Може ли песен да провокира етническа омраза или отмъщение?

Адела Пеева следва пътя на песента, която винаги е мислила за българска, докато един ден в Истанбул разбира, че е гръцка от грък, сръбска от сърбин и турска от турчин. Тя проследява мелодията в Гърция, Турция и навсякъде на Балканите...

"В малък ресторант в Истанбул вечерях с приятели от различни балкански страни - грък, македонец, турчин, сърбин и аз - българката. Там чух песента, чиято история разказвам в този филм. Веднага след като чухме песента, всеки от нас започна да си я тананика на своя собствен език. И всеки настояваше, че песента е от родната му страна. Така възникна спорът, чия е тази песен” - Адела Пеева.

Прожекция в Дом на киното - София: 09.05.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Адела Пеева
Сценарист: Адела Пеева
Продуценти: Адела Пеева, Паул Паувелс
Оператор: Жоро Неделков
Copyright © 2024 Dir.bg.