Балканската война

The Balkan War

България | 1914г | 43 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

Разпространител: Българска национална филмотека

(черно-бял, ням)

Филм в 5 части за историческите събития от театъра на военните действия през 1912 - 1913 г. Заснет е фронта от Александър Жеков и прожектиран във Варна през 1914 г.

* Първата част от филма представя пристигането на ранени войници от сражението при Люлебургас в Лозенград, където се приемат от руския Червен кръст.
* Във втората част се показват кадри на българския миненосец „Дръзки“ и обезвредения и полупотънал турски кораб „Хамидие“, след което „Дръзки“ се завръща в пристанището във Варна.
* Третата част от филма е снимана след превземането на Одринската крепост от Втора армия на 26 март 1913 г. В нея са снимани кадри от пристигането на 30 март 1913 г. на цар Фердинанд I, царица Елеонора и генерали от Българската армия – Михаил Савов, Никола Иванов, Георги Вазов, майор Иван Вълков на гара Караагач и посещението им в Селим джамия. По-късно пристигат и народни представители от София.
* Заснет е и разпит на пленници и башибозуци от генерал-майор Димитър Кирков и полковник Иван Русев.
* В последната част са снимани мащабни сцени на артилерия, кавалерия и пехота при придвижването им из Одринска Тракия. Документирано е и посещението на войводата Тане Николов.

Прожекция във филмотечно кино Одеон - София: 13.12.2022 г. (дигитално реставрирано копие, 55 мин.)

Кастинг

Режисьор: Александър Иванов Жеков
Продуцент: Александър Иванов Жеков
Оператор: Александър Иванов Жеков
Copyright © 2024 Dir.bg.