Куин в Будапеща

Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest

Великобритания, Унгария, Канада, САЩ | 2012г | 90 минути | Документален , Концерт , Музикален | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 20.09.2012
Производител: Queen Films, MAFILM Dialog Filmstudio
Разпространител: кино Арена

Оригиналният концерт от 27 юли 1986 г. е дигитално ремастериран в HD и 5.1 surround звук и към него е добавена специална селекция от документални кадри - 25-минутно въведение, проследяващо прочутите музиканти от историческото им участие в концерта "Live Aid" на 13 юли 1985 г. до концерта в Будапеща година по-късно. Тези кадри хвърлят допълнителна светлина върху събитията, довели до Унгария. С архивни кадри от репетициите и интервюта с членовете на групата, заснети по време на турнето (някои от които се показват за първи път), това впечатляващо въведение е създадено специално за реставрираното издание на филма.

Като част от успешното турне “Magic” през 1986 година, което ще се окаже последно за Фреди Мъркюри, "Queen" за първи път изнасят концерт в Унгария. Три години преди падането на Берлинската стена, това е най-големият концерт, състоял се някога на „Непщадион“ в Будапеща и първият концерт на западна рок-група на стадион отвъд Желязната завеса. Събитието е толкова важно за унгарските власти и филмовата индустрия, че група от най-добрите кинодейци е събрана, за да го заснеме за поколенията.

Пред 80 000 екзалтирани фенове Queen изпълняват най-големите си хитове, сред които Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, I Want To Break Free и We Are The Champions.

Брайън Мей и Роджър Тейлър пишат:
„Щастливи се, че почитателите на Queen по целия свят ще могат отново да изживеят този незабравим за групата момент. Ние знаехме, че концертът в Будапеща ще бъде уникален, но не сме предполагали, че ще се превърне в история. В цялото му ремастерирано дигитално величие концертът изглежда фантастично на голям екран, а документалните кадри съвършено допълват атмосферата на концерта. Това наистина беше изключителен период от историята на групата!“

Прожекция в кината "Арена": 14.02.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Янош Жомбольой
В ролите: Фреди Мъркюри, Брайън Мей, Джон Дийкън, Роджър Тейлър
Продуцент: Джордж Михал
Оператор: Елемер Рогали
Copyright © 2024 Dir.bg.