Пазителят

The Giver

САЩ | 2014г | 97 минути | Драма , Фантастика | Официален сайт
- 7.9/10

За филма

В разпространение от: 15.08.2014
Премиера в България: 05.09.2014
Производител: The Weinstein Company
Разпространител: Тандем Филм

Натрапчивата история е фокусирана върху Джонас (Брентън Туейтс) - младеж, който живее в на пръв поглед идеалния, макар и безцветен, свят на съгласие и доволство. Единственият пазител на обществената памет е "Пазителят" (Джеф Бриджис), с когото Джонас започва да прекарва повече време - и бързо навлиза в тъмните и смъртоносни истини за тайното минало на своето общество.

С новата сила на познанието си Джонас разбира, че залозите са по-високи, отколкото си е представял, въпрос на живот и смърт за самия него и за тези, които обича. Въпреки нищожния шанс за успех той знае, че трябва да избяга от този свят, за да защити всички - това е предизвикателство, завършило с неуспех за всички преди него...

Заслужава ли си да се обърнеш срещу системата, която би разрушила "перфектният свят"? Да, определено си заслужава в търсенето на истината и борбата с лъжата и манипулациите.
Обществото на Джонас е общество на бъдещето, забравило война, бедност и всякакви емоции - безпроблемен, лишен от болка и тревоги живот. Това обаче си има цена! Това е свят, в който всичко е под контрол, дори чувствата на хората, случайности няма; но лъжата дали е немислима? Единствено Пазителят съхранява спомените за това, кои сме. От този съвършен свят, в който миналото не съществува, бягството е неизбежно.

Търси Истината и намери Свободата е посланието на филма.

Филмовата адаптация на едноименната книга на Лоис Лаури представлява осъществяването на 20-годишна мечта за Джеф Бриджис, който е и продуцент на продукцията. "Дъщерите ми прочетоха книгата, но преди дори да знам, че са я прочели, аз търсех материал, в който да режисирам моя баща Лойд Бриджис," спомня си той. "Едновременно с това исках да направя филм, когото децата ми да гледат. Преглеждах каталог с юношеска литература и се натъкнах на прекрасна корица с един възрастен човек. Веднага си помислих, че баща ми може да изиграе този човек."

Кастинг

Режисьор: Филип Нойс
В ролите: Джеф Бриджис, Мерил Стрийп, Брентън Туейтс, Александер Скарсгард, Кейти Холмс, Камерън Монъхен, Тейлър Суифт, Одея Ръш
Сценаристи: Майкъл Митник, Робърт Уайди
Продуцент: Джеф Бриджис
Музика: Марко Белтрами
По книгата на: Лоис Лаури
Оператор: Рос Емъри
Copyright © 2024 Dir.bg.