Географът си пропи глобуса

Географ глобус пропил

Русия | 2013г | 125 минути | Драма , Приключенски | Официален сайт
- 8.5/10

За филма

В разпространение от: 07.11.2013
Премиера в България: 07.11.2014
Производител: Наше Кино
Разпространител: Арт Фест

37-годишният Виктор Служкин (в ролята - Константин Хабенски) е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители.

Единствената утеха у дома са дъщеря му и съпругата му Надя... докато тя (Елена Лядова) не решава, че иска развод. Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето.

Географът Служкин преминава в поредната част на жизнената си драма с ясното усещане, че от това няма да излезе нищо. Всеки опит някак да се устрои в живота е обречен, приятелят ще го предаде, жената ще го излъже, ученическият поход ще се превърне в безкраен кошмар - и да живее още четвърт век, нищо няма да се промени... Затова му остава само да пие и да се чуди. Филмът, като повестта на Алексей Иванов, е в крайна сметка за пътя, за движението - сред битовите безобразия - към вътрешната хармония.

Филмът обрисува безкрайните чудатости в една линия, без сътресения, без вдъхновения, хоризонти и празници... Героят се бори, а после се сприятелява с учениците, влиза в конфликт със заместник-директора, води десетокласниците на поход, пие вино с приятели, опитва се да се разбере с жена си, води малката си дъщеря на детска градина - той просто живее.

Кастинг

Режисьор: Александр Велединский
В ролите: Константин Хабенский, Елена Лядова, Анфиса Чернъйх, Александр Робак, Евгения Хиривская, Андрей Притков, Анастасия Золотко, Анна Уколова, Агриппина Стеклова, Евгения Крегжде, Максим Лагашкин
Сценаристи: Александр Велединский, Рауф Кубаев
Продуцент: Вадим Горяинов
Музика: Алексей Зубарев
По книгата на: Алексей Иванов
Оператор: Владимир Башта
Copyright © 2024 Dir.bg.