Урок

The Lesson

България, Гърция | 2014г | 105 минути | Драма , Трилър | Официален сайт
- 1.8/10

За филма

В разпространение от: 04.09.2014
Премиера в България: 15.05.2015
Производител: Abraxas Film, Screening Emotions, Little Wing, Graal Films
Разпространител: Абраксас Филм
Награди и номинации: Златна роза 2014 – Специалната награда на град Варна, Наградата на гилдия „Критика” към СБФД, Наградата на акредитираните журналисти
Сан Себастиан 2014 – Награда за най-добър нов режисьор
Солун 2014 – Най-добър сценарий и „Бронзов Александър”
Токио 2014 – Специалната награда на журито; номинация за Голямата награда „Токио”
Варшава 2014 – Наградата в програма „1-2 Competition” (поделена с шведски филм)
МФФ „Орхидея” (Еквадор) 2014 – Най-добър филм
„Молодист” Киев 2014 – Наградата на ФИПРЕССИ
Гьотеборг 2015 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”
Анже 2015 – Най-добра актриса (Маргита Гошева)
5 награди от Българската филмова академия 2015: най-добър филм на 2014 г., най-добра режисура, дебют, главна женска роля и сценография

Честна и трудолюбива учителка в малък град е принудена да предприеме отчаяни мерки, за да избегне финансов колапс. Тежко и лишено от сантименталност изследване на онзи морал, който е резултат от мъчещите толкова много хора икономически и бюрократични трудности.

"Урок" е първата част от филмова трилогия, замислена като три моментни снимки на състоянието на българското общество и дисекция на съвременния обикновен човек.

Създаденaта по действителен случай ("учителка обра банка в Плевен през март 2010 г.") продукция разказва историята на Надежда (Маргарита Гошева), преподавател по английски език в провинцията. Тя иска да открие кой в класа й краде пари от съучениците и да накаже виновника, но в същото време влиза във финансов капан, като самата тя е изправена пред проблеми - банката е на път да отнеме дома й. Конфликтните ситуации в професията и личния й живот са ежедневие, но така Надежда достига до някои наистина важни уроци.

Надежда е изправена пред редица морални дилеми, преминава през абсурдни кризисни и комични и ситуации, които я принуждават да прави компромиси с разбиранията си за почтеност и етика. В крайна сметка тя научава "урока", че не всеки, който краде, е морално пропаднал престъпник.

Лентата не се опитва да възстанови реалните събития, а да предложи една убедителна версия за това, как е възможно да се получи подобен крах на цивилизацията.

Пълнометражен режисьорски дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

В програмата на София Филм Фест за 8 и 9 март 2015 г., Дом на киното.

Свързани новини

Урок получи наградата на журито в Токио Филмът „Урок” получи наградата на името на Ингмар Бергман 10 филма на българското кино след 1990 на 19-ия София Филм Фест Дванадесет първи и втори филми на режисьори от цял свят ще мерят сили в Международния конкурс на 19-ия София Филм Фест "Урок" тръгва в САЩ от днес, а в България от 15 май „Урок” в кината на 4 града след две седмици „Урок” с премиера в Бразилия Българският филм „Урок” е сред финалистите на фестивала в Карлови Вари Трето издание на София Филм Фест в Севлиево „Каръци“ на Ивайло Христов с голямата награда на Московския филмов фестивал София Филм Фест в Кюстендил Три филма финалисти за наградата LUX на Европейския парламент Цикъл "Съвременно българско кино" в Испания Програма на Българско кинообщество през януари Фестивал на българското кино в Прага 58 филма се състезават за наградите на Българската академия Старт на "Пътуващо лятно кино" на БНТ Журито на “Златна роза” 2016 Ревю за "Воевода": силен, смел, далеко от клишето Дискусионен клуб за българско и европейско кино в Дом на киното Българското предложение за Оскар е "Слава" Европейско кино за учащи, 17 февруари - 11 март, вход свободен

Кастинг

Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
В ролите: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иванка Братоева, Иван Савов, Дея Тодорова
Сценаристи: Петър Вълчанов, Кристина Грозева
Продуценти: Константина Ставриану, Ирини Вугиукалу, Магдалена Илиева
Оператор: Крум Родригес
Copyright © 2024 Dir.bg.