Госпожица Юлия

Miss Julie

Норвегия, Великобритания, Франция, Ирландия | 2014г | 129 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 8.2/10

За филма

В разпространение от: 10.09.2014
Премиера в България: 16.01.2015
Производител: Apocalypse Films Company
Разпространител: България Филм Вижън

По едноименна натуралистична пиеса "Froeken Julie" (1888 г.) на шведския драматург и писател Аугуст Стриндберг.

Четвърта екранизация на "Госпожица Юлия" след версиите от 1951 г. (шведска, на Алф Шьоберг), 1972 г. (британска, с Хелън Мирън и Донал Маккан), 1999 г. (британска, на композитора, продуцент и режисьор Майк Фигис по сценарий на актрисата Хелън Купър).

Действието е пренесено от Швеция в Ирландия, в областта Фърмана в края на 19 век, в обширно провинциално имение. В центъра на сюжета е привлекателната Джули (Юлия по Стриндберг, в ролята - Джесика Частейн), дъщеря на влиятелен англо-ирландски граф. По време на една обикновена лятна вечер тя окуражава Джон (Жан по Стриндберг, в ролята - Колин Фарел), който е прислужник на баща й, да я прелъсти. Ефектният флирт помежду им е и психологическа игра, която се задълбочава и навлиза в мрачни територии с напредването на нощта… Джули неустоимо съчетава капризна сприхавост и ранимост, а Джон е коварно двуличен, плъзгащ се между сервилността и внезапните изблици на доминация.

Прислужникът вече е сгоден за готвачката Катлийн / Кристин (Саманта Мортън), което допълнително усложнява нещата.

Тайната любовна връзка между Джули и Джон бързо се превръща в нещо много по-сериозно, а фактът, че двамата са от различни социални прослойки, не може да остане незабелязан. Следват множество изненадващи разкрития, които бързо променят представите на всички замесени - по отношение на любовта, семейството, различните обществени класи и истинското влияние на парите и властта.

Кастинг

Режисьор: Лив Улман
В ролите: Джесика Частейн, Трулс Мьорк, Колин Фарел, Саманта Мортън, Нора Макменъми
Сценарист: Лив Улман
Продуценти: Оливър Дънджи, Тьон Хилте, Синьове Хьорсдал
Музика: Хавард Гимсе, Арве Телефсен
По книгата на: Аугуст Стриндберг
Оператор: Михаил Кричман

Мултимедия

Copyright © 2024 Dir.bg.