Вятърът се надига

The Wind Rises

Япония | 2013г | 126 минути | Анимация , Биографичен , Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 20.07.2013
Производител: Studio Ghibli
Разпространител: Киномания 2014
Награди и номинации: 2 награди на японската киноакадемия – за анимация и музика награда на нюйоркската критика за най-добра анимация венеция – Конкурсна програма
номинация за „Златен глобус“ за чуждоезичен филм
номинация за „Оскар“ за пълнометражна анимация

Новият филм на великия японски аниматор Хаяо Миядзаки, който обхваща период от началото на XX в. в Япония, през унищожителното земетресение от 1923 г. до последиците от Втората Световна война, е вдъхновен от живота на Джиро Хорикоши – създател на легендарния изтребител „Зиро“.

Бащата на самия Миядзаки е работил в авиоиндустрията, което поддържа страстния копнеж към летенето у сина. Именно този копнеж е сърцето на филма, неговата визионерска образност, както и поетичните му препратки – заглавието е взето от поема на Пол Валери: „Вятърът се надига! Трябва да се опитаме да живеем.“ "Вятърът се надига", с който Миядзаки обяви, че се оттегля от режисурата, е нещо удивително – пацифистки фил с главен герой, който разбира, че страната му върви към катастрофа, но не се отказва да преследва мечтата си. Това е и изумително красива творба за крехкостта на човечността и за търсенето на любовта.

(дублиран на български език)

Прожекция на Киномания: 26-27.11.2014 г.

Кастинг

Режисьор: Хаяо Миядзаки
Сценарист: Хаяо Миядзаки
Продуцент: Тошио Судзуки
Музика: Джое Хисаиши
Арт режисьор: Йоджи Такешиге
Copyright © 2024 Dir.bg.