Старгейт

Stargate

Франция, САЩ | 1994г | 121 минути | Екшън , Приключенски , Фантастика | Официален сайт
- 1.5/10

За филма

В разпространение от: 28.10.1994
Награди и номинации: Награда "Сатурн" 1995 г. (най-добър научнофантастичен филм)

През 1928 г. в Гиза (Египет) група археолози открива тайнствен кръг от непознат материал, покрит с непознати символи. Доктор Даниел Джаксън (Джеймс Спейдър) разкрива, че тези символи представляват звездни констелации и указват местоположение на планета. След редица перипетии е сформиран екип, който тръгва на пътешествие през тайнствената "звездна порта" (stargate).

Попаднали на непозната планета те разбират, че там управлява вид извънземни, които преди хиляди години са били приети на Земята като богове. Главният измежду тях е богът на слънцето Ра (Джей Дейвидсън) – той пръв се е вселил в тялото на египетско момче и се е обявил за върховен бог на Египет.

С помощта на екипа, воден от полковник Джак О`Нийл (Кърт Ръсел), местните хора на планетата Абидос - които всъщност някога са били доведени тук от Земята насила - успяват да унищожат Ра и да прогонят другите същества от неговия вид. С това мисията на военния екип приключва и той се завръща вкъщи, но доктор Джаксън решава да остане на Абидос, защото се влюбва в красивата Шаюри (израелската актриса Мили Авитал).

Кастинг

Режисьор: Роланд Емерих
В ролите: Кърт Ръсел, Джеймс Спейдър, Джей Дейвидсън, Вивека Линдфорс, Алексис Круз, Мили Авитал, Джаймън Хаунсу, Дерек Уебстър, Лион Рипи, Ерик Авари
Сценаристи: Роланд Емерих, Дийн Девлин
Продуценти: Дийн Девлин, Оливър Ебърли
Музика: Дейвид Арнолд
Оператор: Карл Линденлауб
Copyright © 2024 Dir.bg.