Снежанка (2012)

Blancanieves

Испания, Белгия, Франция | 2012г | 104 минути | Драма , Фентъзи | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 28.09.2012
Премиера в България: 03.05.2013
Производител: Arcadia Motion Pictures, Sisifo Films AIE, Nix Films, The Kraken Films, Arte France, uFilm
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Номинация за Сезар 2014 г. (за най-добър чуждестранен филм)
Награда и две номинации от Европейски филмови награди 2013 г.
10 награди и 8 номинации Гоя 2013 г.
Награди и номинации от кинофестивали и асоциации на филмовите критици

"Snow White":
(ням, черно-бял)

Филмът на испанския режисьор Пабло Бергер преразказва световноизвестната приказка за Снежанка (1812 г., братя Грим) по един необикновен начин и отдава почит на черно-белите ленти от златната епоха на нямото европейско кино, на пищната европейска мелодрама. Режисьорът използва експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно насилие, напомнящо за света на Гоя.

Мрачната приказка е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. С действие, развиващо се в Севиля през 1920 година, филмът разказва историята на младо момиче, което решава да избяга от своята коварна и доминираща мащеха и да намери мястото си в света. Останало на произвола на съдбата и борещо се с тежкото ежедневие, момичето с любопитство и желание се насочва към непредсказуемия свят на борбите с бикове. Не след дълго - и въпреки препятствията - тя се превръща в един от най-добрите и известни матадори в страната.

Младата Кармен де Триана (Инма Куеста) е нашата "снежанка" - дъщеря на някогашния славен матадор Антонио Вилялта (Даниел Хименес Качо), който е осакатен по време на корида, а след това губи и съпругата си при раждането на единственото им дете. Кармен е отгледана от баба си, танцьорка на фламенко, страда от тираничната си мащеха Енкарна (Марибел Верду), но тайно се обучава за тореадор от баща си, докато мащехата не отнема живота му. За да избегне същата зла участ, Кармен бяга от дома и става част от пътуващата трупа джуджета-тореадори под името Снежанка.

Филмът е пропит от носталгични чувства към едно отминало време и представлява романтична и епична история със силни актьорски изпълнения.

Прожекции на София Филм Фест: 16.03. - 03.04.2013 г.
Прожекция на София Филм Фест в Пампорово: 06.01.2015 г.

Кастинг

Режисьор: Пабло Бергер
В ролите: Марибел Верду, Анхела Молина, Макарена Гарсия, Рамон Барео, Ориол Вила, Инма Куеста, Даниел Хименес Качо, Карлос Ласарте
Сценарист: Пабло Бергер
Продуценти: Пабло Бергер, Жером Видал
Музика: Алфонсо де Виталонга
По книгата на: Братя Грим
Оператор: Кико де ла Рика
Copyright © 2024 Dir.bg.