Бялото слънце на пустинята

Белое солнце пустыни

- 8/10

За филма

В разпространение от: 30.03.1970
Производител: Мосфильм, Ленфильм

"The White Sun of the Desert":

За филма се говореше като за уестърн, героично сказание или военна комедия. Но накрая пресата с рядко единодушие призна, че това е цялостно произведение. И уестърн ("истърн"), и комедия, и драма - тук няма "орел, рак и щука" които да теглят режисьорския замисъл в различни посоки. Всички съставки на жанровата смес се допълват и обогатяват взаимно.

История за приключенията на червеноармееца Фьодор Иванович Сухов (Анатолий Кузнецов), спасяващ жените от харема на бандита Абдулла (Кахи Кавсадзе, озвучен от Михаил Волков) през годините на гражданската война в Русия.
Филмът е реставриран през 2001 г.

Действието се развива в началото на 20-те години на 20 век на източния бряг на Каспийско море. Гражданската война е утихнала, но в Средна Азия още върлуват бандите на басмачите. Фьодор се прибира вкъщи през пустинята. По пътя среща местния жител Саид (Спартак Мишулин), който е закопан до шията в пясъка. На мъчителна смърт го е обрекъл Джавдет, преди това убил баща му и заграбил цялото му имущество.

След като освобождава Саид, на Сухов му предстои да срещне отряда на червения командир Рахимов (Муса Дудаев), преследващ друг бандит - Абдулла и неговата чета. По-рано Абдулла е избягал от крепостта и в нея е оставил своите жени, над които е надвиснала смъртна опасност: ако един мъж не може да вземе всички жени със себе си, той ги убива. Рахимов уговаря Сухов да охранява жените на Абдулла, като му оставя харема и младия войник Петруха (Николай Годовиков) за помощник, а самият Рахимов тръгва да преследва Абдулла.

Сухов придружава 9-те бивши жени на Абдулла до близкото черноморско градче Педжент. Много скоро обаче, там пристига самият Абдулла със своята банда, с намерението да избяга зад граница на малък риболовен баркас. На Сухов са му нужни оръжие и подкрепления, за да се противопостави на бандитите и да защити жените. Отива в бившата царска митница при нейния началник Павел Верешчагин (Павел Луспекаев), но получава отказ... Сухов все пак решава да не допусне бягството на басмачите в чужбина, ремонтира стара картечница "Люис", намира кутия с динамит и минира корабчето. Успява дори да залови Абдулла, но той пък успява да избяга, при това убивайки Петруха и най-младата от жените си, 15-годишната Гюлчатай (Татяна Федотова, озвучена от Надежда Румянцева).

На Сухов се удава да изведе харема от Педжента по подземен тунел, посочен му от куратора на местния музей Лебедев (Николай Бадиев). Бегълците се укриват в стар нефтен резервоар, но бандитите ги обсаждат. Верешчагин, научавайки за гибелта на Петруха, отнема баркаса от басмачите и го откарва на брега - без да знае, че е миниран - и загива при взрива. Сухов, след като разбира, че няма да спаси Верешчагин, в момента на взрива тайно се измъква от резервоара и унищожава всички бандити, при което му помага Саид. Жените от харема отиват под опеката на Рахимов, а Сухов поема към родината и любимата си жена, Катерина Матвеевна.

Кастинг

Режисьор: Владимир Мотил
В ролите: Раиса Куркина, Николай Бадиев, Татяна Федотова, Муса Дудаев, Николай Годовиков, Раиса Куркина, Павел Луспекаев, Анатолий Кузнецов, Спартак Мишулин, Кахи Кавсадзе, Владимир Кадочников
Сценаристи: Рустам Ибрахимбеков, Валентин Ежов
Музика: Исаак Шварц
Оператор: Едуард Розовский
Copyright © 2024 Dir.bg.