Очи чорние

Oci ciornie

Италия, СССР, САЩ | 1987г | 117 минути | Драма , Комедия , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 09.09.1987
Производител: RAI

Никита Михалков: "Филмът не претендира за кинематографична адаптация на Чехов. Сценарият е писан специално за Марчело Мастрояни. Това налагаше материалът да е близък до него. Марчело, велик актьор, отказа две роли за да работим заедно.”

Сюжетът е изграден рамково, "разказ в разказа" - зрителят се запознава с главния герой 8 години след любовната история, която остарелият вече Романо (Марчело Мастрояни) разказва на случайно срещнат на кораба руски пътник, Павел (Всеволод Ларионов), говорещ италиански.

На младини героят на филма се жени по любов за богатата си съвипускничка Елиза (Силвана Мангано) и отива да живее в нейното семейно имение. Архитект по образование, шегаджия и с изобретателен характер, творческата му натура започва да страда по време на съпружеския живот, тъй като отсъстват всякакви духовни стремежи и любовта се е превърнала в навик. От време на време Романо отива в курорт, където започва и романтични флиртове - негова любовница е Тина (Марте Келер).

Веднъж, при едно от своите "оздравителни" пътувания, той се запознава със стеснителната рускиня Ана (Елена Сафонова), в която се влюбва от пръв поглед. Нещата са взаимни... Разкъсвайки се между дълга и чувството, омъжената Ана - без да си вземе довиждане с Романо - си тръгва, като му оставя прощално писмо на непознатия му руски език, въпреки че самата Ана владее италиански. Романо решава да я последва и да поиска ръката на новата си любима.

Проявявайки изобретателност, Романо получава виза за Русия, издирва я в Петербург и накрая я открива в градчето Сисоев - неин съпруг е местният губернатор (Инокенти Смоктуновски). Ана едва не припада, когато среща Романо... но го обича, както преди. Романо й обещава да отиде в Италия, да се разведе и да се върне, да се ожени за нея и да я отведе със себе си в Европа.

Когато Романо се прибира, оказва се, че неговата жена-аристократка е в криза: семейството й е банкрутирало. Чувството за дълг го задържа при нея и след време забравя за Ана и дадените обещания.

Кастинг

Режисьор: Никита Михалков
В ролите: Марчело Мастрояни, Елена Сафонова, Инокенти Смоктуновски, Всеволод Ларионов, Силвана Мангано, Юри Богатирьов, Олег Табаков, Марте Келер, Паоло Барони, Павел Кадочников, Изабела Роселини
Сценаристи: Никита Михалков, Александр Адабашян
Продуцент: Карло Кучи
Музика: Франсис Лей
По книгата на: Антон Чехов
Оператор: Франко Ди Джакомо
Copyright © 2024 Dir.bg.