Да обичаш на инат

Stubborn Love

България | 1986г | 92 минути | Драма , Юношески | Официален сайт
- 9/10

За филма

В разпространение от: 20.01.1986
Премиера в България: 20.01.1986
Производител: Студия за игрални филми "Бояна", първи творчески колектив
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: 6 награди 1986 г.: специална награда, режисура, мъжка роля, оператор, награда на критиката, награда на публиката

По мотиви от романа „Да се любим на инат“ (1983 г.) на Чавдар Шинов.

Шофьорът Радо (Велко Кънев) е замесен в съмнителни сделки, от които припечелва допълнително към скромната си заплата. 14-годишният му син Пламен (Иван Велков) случайно научава за далаверите на баща си. Това предизвиква неговото дълбоко разочарование и огорчение.

В същото време се случва и неприятен инцидент в училище (128 СУ „Алберт Айнщайн“ в София). При репетиция за училищна манифестация по случай 24 май, учителят по музика Стефанов, който ръководи училищния оркестър, запява фалшиво, което предизвиква всеобщ смях. Потърпевш от това излиза Пламен, който е повикан на сцената, за да обясни пред всички защо се смее, заявява че „другарят Стефанов пее фалшиво“.

Това се превръща в сериозен проблем за Радо и неговото семейство, защото синът му отказва да се извини на своя учител, въпреки неговият опит да го принуди на сила и настояването на директора на училището и класната си ръководителка. Вместо да се извини, Пламен решава да избяга от къщи.

Все пак милицията успява да го открие и да го върне обратно, но той отказва да разговаря с баща си. Това става причина баща му да преосмисли своето участие в нечистите сделки „на черно“ и да се опита да се дистанцира от тях. Неговите колеги обаче се обръщат срещу него, страхувайки се, че той ще ги издаде. Пребиват го и задълбочават личната му драма.

Една сутрин отчаяният шофьор се качва на камиона си и го насочва към склада, където работи. В последния момент Пламен успява да се качи в багажника и става свидетел на умишлената катастрофа, която предизвиква баща му, блъскайки камиона си в склада (проекция на злото в неговото съзнание).

Кастинг

Режисьор: Николай Волев
В ролите: Иван Велков, Велко Кънев, Мария Статулова, Леда Тасева, Йордан Спиров, Юлия Кожинкова, Кина Мутафова, Атанасис Илиас, Боян Милушев
Сценарист: Николай Волев
Продуцент: Иван Ташев
Музика: Иван Стайков
По книгата на: Чавдар Шинов
Оператор: Красимир Костов
Copyright © 2024 Dir.bg.