Хайдушка клетва

The Oath of the Haidouks

България | 1958г | 98 минути | Драма , Исторически | Официален сайт
- 6.3/10

За филма

В разпространение от: 06.01.1958
Премиера в България: 06.01.1958
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)

По новелата „Хайдутин майка не храни“ (1937 г.) на Орлин Василев.

Страхил (Апостол Карамитев) е войвода на хайдушка чета. Турци са убили майка му и баща му.

Хубавата Ивана (Гинка Станчева) е отвлечена за харема на Мехмед бей (Андрей Чапразов). Хайдутите вземат сина на бея като заложник и освобождават Ивана... Беят провожда пратеници при Страхил, като обещава да не напада селото и да не го преследва, ако Страхил заживее мирен живот.

Предложението е прието. Старият хайдутин Горан (Стефан Пейчев) се опитва да го разубеди, но заедно с Ивана, Страхил се връща в бащината къща.

Четата осиротява без войводата. Един ден през селото минават оковани във вериги хора. Страхил не издържа, нахвърля се върху едно заптие и го убива. Турска конница обгражда къщата му. Дружината му влиза в бой. Ивана взима един от пистолетите на мъжа си и улучва Мехмед бей. Хайдутите я спасяват.

Надигналият се с последни сили Мехмед бей стреля по тях. Ивана закрива с тялото си бай Горан. Със сетни сили тя успява да каже на Страхил, че иска той да се върне при дружината си, а тя да бъде погребана на тяхната поляна.

Кастинг

Режисьор: Петър Б. Василев
В ролите: Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Стефан Пейчев, Андрей Чапразов, Константин Кисимов, Иван Братанов, Герамис Младенов, Стефан Гецов, Любомир Бобчевски
Сценарист: Орлин Василев
Продуцент: Христо Каранешев
Музика: Александър Райчев
По книгата на: Орлин Василев
Оператор: Димо Коларов
Copyright © 2024 Dir.bg.