Малки бъркотии

A Little Chaos

Великобритания | 2014г | 116 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 5.6/10

За филма

В разпространение от: 13.09.2014
Премиера в България: 27.03.2015
Производител: BBC Films
Разпространител: bTV Studios

Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет и Алън Рикман (вече в ролята и на режисьор) работят отново заедно - за първи път след снимките за "Разум и чувства" преди близо две десетилетия.

Годината е 1682. Сабин Де Бара (Уинслет) е волева млада дама и талантлив озеленител, работеща в градини из френската провинция, докато един ден не получава неочаквана покана - да се яви на интервю за работа в двора на крал Луи XIV (Рикман).

При срещата си с нея известният архитект на кралските паркове Андре Льо Нотр (Матиас Схунартс) първоначално е смутен от далновидността и начина й на мислене, но в крайна сметка решава да повери именно на нея изграждането на една от основите градини в новата резиденция на Краля Слънце - Версайския дворец. Наблюдавайки постоянството, с което Сабин следва плановете си, с течение на времето Льо Нотр се вижда принуден да признае ползите от "малките бъркотии" в работата й.

Докато бърза да завърши една от версайските градини и да я превърне в своеобразна бална зала под открито небе, Сабин се сблъсква с жестоките борби за власт и сложния етикет в кралския двор, опитвайки се да се пребори с непреодолимите за онова време класови и полови предразсъдъци.

За изненада на всички, тя дори успява да си издейства аудиенция при самия крал и да спечели доверието на брат му Филип (Стенли Тучи). Постепенно, мъчейки се да превъзмогне и последиците от своя лична трагедия от миналото, професионалните и лични взаимоотношения на Сабин с Андре изкарват на бял свят скрити до този момент честност, състрадание и креативност и у двамата.

Кастинг

Режисьор: Алън Рикман
В ролите: Ейдриан Скарбороу, Стенли Тучи, Дженифър Ийли, Алън Рикман, Кейт Уинслет, Даниел Уеб, Стивън Уодингтън, Матиас Схунартс, Хелън Макрори
Сценаристи: Алън Рикман, Джереми Брок, Алисън Дийгън
Продуцент: Андреа Колдъруд
Музика: Питър Грегсън
Оператор: Елън Кюрас
Copyright © 2023 Dir.bg.