20 000 дни на Земята

20,000 Days on Earth

Великобритания | 2014г | 97 минути | Документален , Музикален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 19.09.2014
Премиера в България: 11.03.2016
Производител: World Sales
Разпространител: Българска Дистрибуторска Компания
Награди и номинации: Атина ’14 – „Златна антена”
Британски независими филмови награди ’14 – Номинация за най-добра продукция, документален филм и наградата „Дъглас Хикокс”
CPH:DOX ’14 – Номинация за наградата „Звук и визия”
Сънданс ’14 – Награда за режисура и монтаж за документален филм и номинация за Голямата награда на журито
Сидни ’14 – Номинация за най-добър филм

Специфичният баритон и черното чувство за хумор в песните на музикалната икона Ник Кейв изграждат комбинация от мрачни балади и пост-пънк напереност, които от своя страна създават стила, който може да се опише единствено като „Ник Кейв”. Преплитайки факти, измислици и фантазия, 20 000 дни на Земята е шеговита деконструкция на типичния музикален документален филм.

Той проследява един ден от живота на твореца – 20-хилядния, както подсказва заглавието, в който Кейв се рови из архиви, спори с терапевт и участва в поредица подобни на халюцинации интервюта с приятели, сред които са актьорът Рей Уинстоун, поп-звездата Кайли Миноуг и музикантите от групата му Бликса Баргелд и Уорън Елис. Докато подготвя най-новия си албум „Push the Sky Away”, Кейв ни предоставя кратко надникване в творческото му съзнание, изследвайки мрачното си минало, клопките на славата и понякога неуловимите източници на вдъхновение.

Режисьорите Джейн Полард и Иън Форсайт, познати с работата си в киното и пърформанса, често работят с Кейв и шеговитият им тон, примесен с енигматичния тил на музиканта, превръща филма в изживяване, едновременно проникновено и неясно, лично и резервирано, откровено и загадъчно. С други думи, портрет не само на един легендарен изпълнител, но и обобщение на творческия процес като цяло.

„20 000 дни на Земята се отличава с това, че представя портрет на човека и изкуството му и същевременно създава илюзията, че се получава по естествен път – резултат от поетични размишления, случайни срещи, призрачни визити и добрата стара психоанализа на Фройд... На чисто техническо ниво 20 000 дни на Земята е наситено с „кино” документално заглавие, което прекрасно представя филмовото изкуство. Дългогодишните фенове на Кейв ще бъдат омагьосани, както и доста други зрители, привлечени от филма като уникално изследване на артистичното съзнание.”
Дейвид Руни, Hollywood Reporter

Прожекция на София Филм Фест: 11.03.2016 г.

Кастинг

Режисьори: Иън Форсайт, Джейн Полард
В ролите: Рей Уинстън, Уорън Елис, Ник Кейв, Сузи Кейв, Бликса Баргелд, Кайли Миноуг
Сценаристи: Иън Форсайт, Джейн Полард, Ник Кейв
Copyright © 2024 Dir.bg.