Момичето от Дания

The Danish Girl

САЩ | 2015г | 119 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 7.4/10

За филма

В разпространение от: 27.11.2015
Премиера в България: 29.01.2016
Премиера на DVD: 30.05.2016
Производител: Working Title, Pretty Pictures, Universal Pictures
Разпространител: Форум Филм България
Разпространител DVD: А Плюс Филмс
Награди и номинации: Награда (Алисия Викандер) и 3 номинации за Оскар 2016 г.
3 номинации за Златен глобус 2016 г.
5 номинации от Британската академия 2016 г.
2 номинации от Австралийския филмов институт 2016 г.
Номинация (за Алисия Викандер) от британските награди за независими филми 2015 г.
3 награди от Холивудски филмови награди 2015 г.
Награда и номинация от Венецианския кинофестивал 2015 г.


По едноименния роман (2010 г.) на американския писател Дейвид Еберсхоф, разказващ за първия транссексуален мъж, сменил пола си.

Датските художници Айнар и Герда Вегенер (Еди Редмейн и Алисия Викандер) постигнали голям успех с портрет на Айнар, преоблечен като жена, нарисуван от съпругата му. След като работата им придобила популярност, Герда го окуражила да продължи да носи женски дрехи, което довело до операцията на Айнар за смяна на пола през 1931 г. и превръщането му в Лили Елбе.

Бракът и работата на Лили Елбе, родена като Айнар Вегенер, и Герда Вегенер се разгръщат на фона на преоткриването на Лили като жена. В Копенхаген от началото на 20-те години на миналия век, Айнар Вегенер позира като жена за съпругата си - илюстратора и артист Герда Вегенер. Портретите получават голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Айнар все повече осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе. Елбе е една от първите трансджендър жени, които се подлагат на серия операции за смяна на пола, като Герда я подкрепя по време на целия процес на промяна.

В живота им влиза и приятелят от детството на Айнар - Ханс (Матиас Схунартс), който заформя и любовен триъгълник с двойката.

Свързани новини

„Момичето от Дания” посрещнат с 10-минутни овации на крака Седмият "Рoки" с рекорден зрителски интерес Биографичният филм за Фреди Мъркюри си има сценарист 21 премиери през януари, наплив на анимации Обявиха номинациите за наградите БАФТА Номинациите за Златен глобус 2016 "Завръщането" и "Марсианецът" - най-добри филми на "Златен глобус" 2016 "Завръщането" води с 12 номинации за Оскар Томас Нюман с 89-та номинация за Оскар, осем актьори - с 1-ва Раздадоха наградите ”Изборът на критиците” Професионални награди: "Спотлайт" с признанието на актьорската колегия Гилдията на художествените директори: наградите за сценография Награди БАФТА 2016 Връчиха Оскарите, списък на наградените Алисия Викандер ще бъде новата Лара Крофт Полтроу замени Шарлийз Терон в "The Danish Girl" Лени Ейбрахамсън работи по нов проект Викандер: Винаги съм мечтала за екшън героиня Скандал: Скарлет Йохансон принудена да се оттегли от "Rub & Tug" Sony подготвя „Spider-Woman“

Кастинг

Режисьор: Том Хупър
В ролите: Еди Редмейн, Алисия Викандер, Бен Уишоу, Амбър Хърд, Матиас Схунартс, Емералд Фенел, Себастиан Кох, Ейдриън Шилър, Виктория Емзли, Джийн Ейбрахам
Сценарист: Лусинда Коксън
Продуценти: Тим Бевън, Ерик Фелнър, Том Хупър
Музика: Александр Деспла
По книгата на: Дейвид Еберсхоф
Оператор: Дани Коен

Мултимедия

Copyright © 2024 Dir.bg.