Хляб и зрелища

Bread And Circuses

България | 2013г | 54 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 20.12.2013
Премиера в България: 29.05.2015
Производител: Куган
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Награда за режисура от "Златен ритон" - Пловдив, 2013 г.
Награда за най-добър звук от Българската филмова академия, 2013 г.

Делниците и празниците на ромите... Първата ромска телевизия, нейните създатели, зрители и герои с неволите и радостите на една махала в Кюстендил.

Боби е направил първата независима циганска телевизия в града. Снима репортажи и сватби. Освен това, всяка сутрин в 6 ч. разнася хляба в цялата циганска махала. Затова и филмът се казва "Хляб и зрелища".

Боби се явява нещо като пътеводител из мъките, мизерията и неволята на циганската общност, която (въпреки това, а може би и заради това) съжителства с истинско веселие и радост. Ще се срещнем с травестит, с неговите неволи и радости. Ще присъстваме на репетициите на циганския църковен хор. Ще срещнем и циганче, осиновено преди 20 години, което за първи път вижда истинската си майка.

Разходка с пикап представя ромската махала в Кюстендил, разделена на гето и заможна част, където почти всички са родинни. Руса и синеока ромка с бърз ум репортерства. Тя е братовчедка на бившия диджей Боби - разносвач на хляб и основател на първата ромска кабелна телевизия в махалата в Кюстендил. Младо момиче, готвачка във Великобритания, не отстъпва по остоумие на филмовия екип. 20-годишен ром е осиновен и израснал в САЩ. След смъртта на приемните родители пристига в България за среща с истинската си майка. В махалата му харесва повече отколкото в Америка, където се чувства самотен, но се връща там да заработва по няколко месеца. Братовчедът на Боби е бизнесмен в Холандия - започва с редене на павета, купува машина и създава малка фирма.Ромите са изобретателни - от два стари автомобила са сглобили машинии за рязане на дърва. Учат, много от тях завършват средно образование, а абитурентският бал е всенароден празник. Вярата също се крепи със служби и два църковни хора.

Прожекция на София филм фест за учащи: 09.10.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Георги Стоев-Джеки
Сценарист: Христо Илиев-Чарли
Продуцент: Георги Стоев
Оператор: Тони Стоев
Copyright © 2024 Dir.bg.