С любов и нежност

With Love and Tenderness

България | 1978г | 86 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 08.05.1978
Премиера в България: 08.05.1978
Производител: Студия за игрални филми, творчески колектив "Средец"
Разпространител: Българска кинематография

Скулпторът Христо (Александър Дяков) работи години наред по своя шедьовър - огромна метална конструкция, представляваща духа на модерната ера. Той живее далеч от шума и суетата, в усамотение край морето. Трудната му съдба се споделя от Лоте (Цветана Енева), любящата и тиха негова съпруга. Помагат им рибарите от селото.

Една сутрин пристигат гости от столицата. Те искат да купят недовършеното произведение на всяка цена. Моментът е драматичен... Артистът желае да довърши започнатото, но Лоте познава неговата обсебеност и усеща, че то никога няма да бъде довършено. Трябва да се вземе решение. Христо не е сигурен.

Малката Патриция (Гергана Герасимова) пристига с родителите си на гости при скулптора. Тя се превръща в морален критерий за възрастните. С болка, Христо продава произведението си.

Посланието на филма е в проблема за социалното и човешко реализиране на таланта. Трудността да намери своята среда, невъзможността да се слее с нея, да й бъде необходим, превръщат героя в драматичен персонаж. Впечатляващ момент е сцената с празненството, в която художникът празнува успеха с продажбата на скулптурата и благодари за помощта на хората - но едновременно с това скърби за компромиса, която е бил принуден да направи, прощава се с творението на своя живот.

Прожекция във филмотечно кино Одеон - София: 24.10.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Рангел Вълчанов
В ролите: Йосиф Сърчаджиев, Гергана Герасимова, Теодор Юруков, Николай Джамбазов, Миряна Митрович, Надя Тодорова, Димитър Цонев, Александър Дяков, Цветана Енева, Евгения Баракова
Сценарист: Валери Петров
Продуцент: Здравко Ватев
Музика: Кирил Дончев
Оператор: Димко Минов
Copyright © 2024 Dir.bg.