Обратен гард

Southpaw

САЩ | 2015г | 123 минути | Драма , Екшън , Спортен | Официален сайт
- 7.7/10

За филма

В разпространение от: 22.07.2015
Премиера в България: 11.09.2015
Производител: Escape Artists, The Weinstein Company
Разпространител: Форум Филм България

Боксьорът Били Хоуп - "Великия" (Джейк Джиленхол) е левичар с нечувана сила и непобеден от години, световен шампион в полутежка категория, чиято най-голяма подкрепа е семейството. Били има всичко: впечатляваща кариера, красива и любяща съпруга Морийн (Рейчъл Макадамс), прекрасна дъщеря (Уна Лорънс) и охолен живот. Когато при трагичен инцидент съпругата му загива, Били е изоставен от дългогодишния си мениджър и приятел (Къртис Джаксън „50 Cent”), както и почти всичките си приятели. Животът на Били се срива.

За да върне попечителството над детето си и да му осигури отново дом, той ще трябва да намери пътя обратно към себе си. Хоуп е ударил дъното, но се обръща към неочакван спасител в местния физкултурен салон - Тик Уилис (Форест Уитакър), бивш боксьор и треньор на най-добрите любители боксьори в града.

Разчитайки на напътствията и упорството на Тик, Били навлиза в най-тежката битка в живота си, опитвайки се да си върне доверието на тези, които обича, и да постигне изкуплението, което така отчаяно търси.

Първоначално главната роля е предвидена именно за рапъра Еминем, чийто екип се обръща към сценариста с предложение за римейк на боксьорската класика на Франко Дзефирели от 1979 г. "Шампионът" (The Champ). Като вдъхновение за падението на героя служи собственият живот на Еминем и невъзможността да приеме смъртта на най-добрия си приятел. Близката му връзка с дъщеря му Хейли Джейд също вдъхновява една от основните теми във филма – бащинството.

Джейк Джиленхол отбелязва: „Това, което ме заинтригува да се включа в проекта, беше идеята, че Били е човек, чиято движеща сила са гневът и яростта – така е направил кариерата си, постигнал е успех и е спечелил много пари. Всъщност този гняв може индиректно да разруши живота ти и теб самия. За мен, а и за Антоан, това е история за човек, който трябва да превъзмогне гнева си и да осъзнае какво е да си баща.”

За да влезе в ролята на боксьора, Джиленхол тренира под напъствията на режисьора и на легендарния треньор и хореограф на бойни сцени Тери Клейбон два пъти на ден и седем дни в седмицата в продължение на 6 месеца. Актьорът натрупва близо 10 кг мускулна маса; самият той никога преди това не се е боксирал, а режимът му се състои от десетки километри тичане, скачане на въже, работа в салона за техника, движения с крака и удари, както и допълнителни упражнения като коремни преси, спринтове, лицеви опори, вкл. упражнения с изключително тежък ковашки чук и огромна гума от трактор, като всичко това може да се види и във филма.

Режисьорът Антоан Фукуа:
„Досега не сте гледали боксьорски филм, заснет по този начин. Ще видите отблизо удари, кръв. За това подготвях Джейк – казвах му, че ще го гледаме как се бие!“

Кастинг

Режисьор: Антоан Фукуа
В ролите: Джейк Джиленхол, Рейчъл Макадамс, Наоми Харис, Форест Уитакър, Рита Ора, Къртис Джаксън III - 50 сент, Бо Нап, Виктор Ортиз
Сценарист: Кърт Сътър
Продуценти: Тод Блек, Антоан Фукуа
Музика: Джеймс Хорнър
Оператор: Мауро Фиоре
Copyright © 2024 Dir.bg.