Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Шарлийз Терон / Charlize Theron

Дата на раждане - 07.08.1975
Място на раждане - Бенони, Южна Африка

Американска и южноафриканска актриса. Както гласи легендата, Шарлийз Терон е открита от агент - по време на кавга с банков служител на Холивуд булевард. 18-годишна и гладуваща, Терон вдигнала скандал на служителя, отказващ да осребри чека й. Избухването й привлякло вниманието на агента и осем месеца по-късно Терон получила първата си работа като актриса. В последствие тя се превръща в една от най-горещите млади звезди в Холивуд, благодарение на щастливата комбинация от талант и външност, която камерата (и зрителите, разбира се) обожават.

Родената на 7 август , 1975, Терон израства във ферма в Бенони, Южна Африка. След сериозна подготовка в балета, на 16 години е изпратена в Маями, за да стане модел – малко преди това е умрял баща й (както става ясно по-късно, той е застрелян от майката на Терон, при самозащита от разгневения си пиян съпруг). След като й омръзва да е модел, Терон се завръща към първата си любов - танците и за целта се премества в Ню Йорк, където се присъединява към известната балетна трупа Joffrey Ballet. За нещастие кариерата й в тази област е прекратена заради нараняване в коляното - и Терон по препоръка на майка си, заминава за Лос Анджелис, за да опита късмета си в актьорската професия. След дълга борба и полугладно съществуване, съдбата се усмихва на Терон под формата на предубеден банков чиновник.

След една непредвещаваща нищо добро дребна роля през 1994 в „Децата на царевицата III”, Терон спечелва първата си „доза признание” с 2 Days in the Valley (1996). Филмът не е особено успешен, но благодарение на него тя получава възможност да бъда забелязана и качествата й да бъдат оценени. Филмът изиграва и ролята на стъпало към първата й главна роля - като съпруга на Киану Рийвс в „Адвокат на дявола” (1997). Критиката не е въодушевена от филма като цяло, но Терон получава много похвали за изпълнението си. Следващият й проект, Trial and Error (1997), не успява да остави никаква следа, но по-следващият – „Могъщият Джо Янг” (1998) отново я връща в полезрението на зрители и специалисти. Възходът й е затвърден с избирането й в „Знаменитости” на Уди Алън през 1998 – там Шарлийз е в компанията на знаменитости като Кенет Брана, Уинона Райдър, Леонардо ДиКаприо. Но ролята й – супермодел - като че ли е създадена предимно, за да подчертае природните й дадености и почти нищо повече. Получава по-сериозна актьорска задача в „Правилата на дома” (1999), нагарадената с Оскар адаптация на Ласе Халстрьом по романа на Джан Ървинг. В ролятата на потайната млада жена, Терон получава отлични отзиви наред с Майкъл Кейн и Тоби Магуайър.

След успеха на „Правилата на дома” идват няколко проекта, около които се вдига доста предварителен шум, но резултатите са по-скоро разочароващи. Сред тях са „Двойни игри” (2000) на Джон Франкенхаймър с Бен Афлек и Гари Сънийз, „Легенда за Багър Ванс” на Робърт Редфорд (2000) и „Месец любов” (2001), където Шарлийз си партнира отново с Киану Рийвс. Терон отново е поканена от Уди Алън – този път в по-съществена роля в „Проклятието на нефритения скорпион” (2001).

Въпреки че почти всеки от тези филми е в по-голяма или по-малка степен разочарование, никой от тях не се отразява отрицателно на звездната репутация на Терон. За това говори и избирането й в бляскавия, изпълнен със звезди римейк на „Италианска афера” от 2003 г., по-обичаната криминална комедия от 1969 с Майкъл Кейн. Във версията от 2003 участват Марк Уолбърг в главната роля, Терон, Едуард Нортън, Сет Грийн и Мос Деф.

По-късно същата година Терон рязко сменя посоката и влиза стремително в категорията на „сериозните актриси” със забележителното си превъплъщение в проститутката, серийна убийца Айлийн Вурнос в „Чудовище”. С неузнаваемия си външен вид Терон си спечелва дъжд от награди, най-ценната от които несъмнено е първият й Оскар за главна женска роля.

Следващият й филм – „Глава в облаците” - затвърждава реномето й на сериозна актриса.

Терон има американско гражданство от 2007 г., като запазва и южноафриканското си гражданство. Живее в Лос Анджелес и Малибу, Калифорния. Има две деца (осиновени), син и дъщеря. Сред партньорите й са американският актьор и певец Крейг Биърко, рок музикантът Стивън Дженкинс (1997 - 2001), ирландският актьор Стюарт Таунсенд (2001 - 2010 г.) и Шон Пен (2014 - 2015 г.).

Нет Фокус

Филмография

Актьор: Бързи и яростни 10 The School for Good and Evil Бързи и яростни 9 The Old Guard Фларски Bombshell Гринго Тъли Атомна блондинка Бързи и яростни 8 Ловецът: Ледената война Последното лице Лудия Макс: Пътят на яростта Мрак Който оцелее ще разказва Прометей Снежанка и ловецът Горящата равнина Ханкок В долината на Голиат и Давид Северна страна АеонФлукс Глава в облаците Животът и смъртта на Питър Селърс Чудовище Италианската афера В капан Да се събудиш в Рино Месец любов Проклятието на скорпиона 15 минути Мъже на честта Двойни игри Могъщият Джо Янг Знаменитости Адвокат на дявола Музиката, която правиш Продуцент: The Old Guard Бомба със закъснител Фларски Частна война Гринго Тъли Атомна блондинка Brain on Fire Мрак Чудовище Озвучен от: Семейство Адамс 2 Семейство Адамс Кубо и пътят на самурая Астробой

Новини

Спайк Лий с изненада: пуска "Da 5 Bloods" през Netflix още през юни Продължението на „Лудия Макс“ ще разказва за командир Ярост „Бързи и яростни 9“ с първи плакат и тийзър "1917" награден за най-добър филм от професионалната гилдия Номинации за наградите „Оскар“ 2020 Тази нощ в хотел Бевърли Хилс бяха раздадени 77-ите награди „Златен глобус“ Тържествено представяне на официалния трейлър на „Бързи и яростни 9“ Актьорската гилдия пренебрегна Робърт Де Ниро и Антонио Бандерас „Бързи и яростни 9“ - заснет, но остава в тайна „Жокера“ отново е начело на боксофиса в САЩ Шарлийз Терон с ново амплоа в „Бързи и яростни 9“ Звездно трио отстранява изпълнителния директор на Fox News Джордж Милър подготвя две продължения на „Лудия Макс“ Терон и Мирън се завръщат в "Бързи и яростни 9" Марк Уеб се заема с игралната версия на „Снежанка“ Обявиха номинациите за „Златен глобус“ 2019 Анапурна без пари за филма за Фокс Нюз Джон Литгоу с главна роля във "Fair and Balanced" Новата анимация „Семейство Адамс“ се задава Дейвид Лийч ще режисира "Дивизията" Подготвя се продължение на „Атомна блондинка“ Шарлийз Терон специален гост на фестивала в Сан Франсиско Анди Съркис ще снима във „Фларски” Комедията „Фларски“ с премиерна дата Шарлийз Терон и в третия „Лудия Макс” "Жената чудо" - произход и постер Убийствена Шарлийз Терон в трейлър на "Атомната блондинка" Пореден трейлър на "Бъpзи и яростни 8": Шарлийз Терон между Дизел и семейството му "Най-студеният град" с ново име Брад Пит в нов трилър - "Gray Man" Мишел Пфайфър и Джони Деп във филм на Кенет Брана Шарлийз Терон +15 кг. за комедията "Тъли" Започнаха снимките по филма за Фуриоза Най-високоплатените актьори: класация за 2016 г. Шарлийз Терон продуцира филм Гал Гадот завърши снимките на „Жената чудо” Warner Bros. придвижва продължението на "На ръба на утрешния ден" Шарлийз Терон влиза в "Бързи и яростни 8" Зрелищен сблъсък добро - зло в новия трейлър на "Ловецът: Ледената война" Шарлийз Терон в „Бързи и ярoстни 8” ? Шарлийз Терон във филм продуциран от Амазон Шарлийз Терон замени Брад Пит в екранизацията на романа „Сивият човек” Джесика Частейн мечтае да изиграе злодея в Бонд Клоуи Грейс Морец в „Объркан ум” Джесика Частейн в „Ловецът: Ледената война” Люк Бесон и Шон Пен с награди за цялостно творчество от Френската академия Емили Блънт в преговори за продължението на "Снежанка и ловецът" Връчиха наградите "Изборът на народа" Все пак ще има "Dark Places" Ще има ли "Ханкок 2"? Обявиха номинациите за "Златен глобус" 2012 Чарлийз Терон в трилъра "Cities of Refuge" Полтроу замени Шарлийз Терон в "The Danish Girl" Чарлийз Терон – продуцент 4 филма с по 3 Оскара! Чарлийз Терон получи холивудска звезда Чарлийз и нейните странни режисьорки Независимата Терон Шарлийз Терон пред "Primetime Live" Подбор на актьорите в "Адвокат на дявола"
Copyright © 2024 Dir.bg.