Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Хали Бери / Halle Berry

Дата на раждане - 14.08.1966
Място на раждане - Кливланд, Охайо, САЩ

Пълното име на американската актриса и продуцент е Хали Мария Бери. Тя е по-малката дъщеря на чернокожия медицински работник Джером Бери и бялата медицинска сестра в психиатрична клиника - Джудит. Родителите й се развеждат, когато е само на 4 г. Нейната майка се премества с дъщерите си в предградие на Кливланд, населено предимно с бели.

Независимо от болезнената си срамежливост, Хали Бери от малка мечтае да бъде актриса. Натрупва самочувствие след успешните си изяви в конкурси за красота. 17-годишна става мис тийнейджър на щата Охайо, а после и мис Америка (в същата категория). След завършването си постъпва в Кливландския колеж, където учи радио- и телевизионна журналистика. По време на стажа си в местна радиостанция се разделя с илюзиите за журналистическа кариера и без да се дипломира, заминава за Чикаго да учи актьорско майсторство. Известно време работи като модел на известната козметична компания "Revlon".

През 1988 г. се пробва при Аарон Спелинг, опитващ се да възроди популярния сериал от 70-те години "Ангелите на Чарли". Проектът не се осъществява, но Спелинг я препоръчва на приятели в телевизията и скоро Бери дебютира в сериала "Живи кукли" (1989). После прочутият чернокож режисьор Спайк Ли я взема за епизодичната роля на наркоманка в нашумелия си филм "Треска в джунглата" (1991). За да бъде по-достоверна като изпаднала скитница, Бери безжалостно се разделя с имиджа си на кралица на красотата. По-късно, за да се превъплъти в стриптийзьорка за филма "Последният бойскаут" (1991), няколко седмици работи в нощен клуб.

Първата си по-голяма роля получава в романтичната комедия на Еди Мърфи "Бумеранг" (1991). През 1998 г. е включена от списание "People" в списъка на 50-те най-красиви лица на планетата. През 1999-а се превъплъщава в Дороти Дендридж, която е първата чернокожа актриса, номинирана за "Оскар" през 50-те години. Хали Бери успява да се пребори с Уитни Хюстън и Джанет Джаксън за изкупуване на правата върху нейната биография и ангажира режисьорката Марта Кулидж да заснеме телевизионния филм "Introducing Dorothy Dandridge". За ролята си получава престижната награда "Златен глобус". До този момент от младата актриса се е искало или да демонстрира очарователната си външност, без да се притеснява как играе (Бумеранг, Семейство Флинтстоун, Решение за ликвидация, Черните американски принцеси); или пък да играе потресаващо, изглеждайки отвратително (Да изгубиш Исая, Треска в джунглата, Булуорт).

Във филма за Дороти Дендридж тя за пръв път се представя едновременно и като голяма актриса, и като ослепителна красавица. През 2000 г. Бери се преобразява в момичето-мутант от филма "Хора Х", която я прави известна по цял свят. На следващата година участва с Джон Траволта в екшъна "Риба-меч" и във филма на Марк Форстър "Балът на чудовищата", за участието си в който получава мечтания "Оскар". Хали е първата афроамериканка, спечелила това отличие в раздела за главна женска роля.

В 20-я филм за Джеймс Бонд "Не умирай днес" (2002 г.) изпълнява ролята на партньорката на агент 007 (Пиърс Броснан). Само за първия си уикенд в Америка филмът носи $ 47 млн., което е най-големият касов успех в цялата история на филмите за Бонд.

Днес Хали Бери отделя значителни средства за Асоциацията в помощ на подрастващите, страдащи от диабет (тя също е болна от тази болест и по време на снимането на сериала "Живи кукли" ("Living Dolls", 1989) едва не умира, изпадайки в диабетична кома).
Според нея, най-недооцененият й филм е "Да изгубиш Исая" ("Losing Isaiah", 1995), в който играе редом до Джесика Ланг. Гордее се с приятелството си с велики актьори като Дъстин Хофман и Уорън Бийти и мечтае да получава сценарии като тези, които се пишат специално за Мег Райън, Джулия Робъртс, Камерън Диас, Гуинет Полтроу и Сандра Бълок.

Личен живот:
Жълтата преса дълго време приписва на Хали Бери любовни връзки със Спайк Ли, Уесли Снайпс и Еди Мърфи, преди тя да се омъжи на 31 декември 1992 с бейзболната звезда Дейвид Джъстис. Но само след 3 г. бракът им се разпада. Хали преживява болезнено раздялата и за малко не стига до самоубийство. На 24 януари 2001 се омъжва за певеца на ритъм енд блуз Ерик Бенет, през 2005 г. се развеждат. През 2008 г. ражда дъщеря от френско-канадския модел Габриел Обри. От 2013 до 2016 г. има трети брак - с френския актьор Оливие Мартинез, с когото има един син. От лятото на 2020 г. е във връзка с американския певец и музикален продуцент Ван Хънт.

Филмография

Актьор: Moonfall Джон Уик 3 Kings Отвличане Kingsman: Златният кръг Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще Облакът атлас Новогодишна нощ Всичко, което изгубихме Идеалната непозната Х-Мен: Последният сблъсък Жената-котка Готика Х-Мен 2 Не умирай днес Парола: Риба меч Балът на чудовището Х-Мен Сенаторът ИЗВЪНРЕДНО РЕШЕНИЕ Слънчево рали Да изгубиш Исая Семейство Флинтстоун Бумеранг Последният бойскаут

Новини

Хали Бери ще дебютира като режисьор „Джон Уик 3“ събира Хали Бери и Анджелика Хюстън "Тъмната кула" начело на слаб бокс офис в САЩ Най-слаб боксофис в Русия за последните две години Даниел Крейг и Хали Бери във филм на френска режисьорка Хали Бери вече в социалните мрежи, старт с гола снимка Шестият филм от поредицата “Х-Мен” - с премиера през 2016-а година Нова информация за " Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще" Рейчъл Вайс като Жената-котка Трудната младост на Хали Бери Хали Бери записа албум Най-горещите звезди на годината Хали Бери: “Никога повече брак!” Брус Уилис и Хали Бери - обещаващ тандем
Copyright © 2024 Dir.bg.