Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Стив Бушеми / Steve Buscemi

Дата на раждане - 13.12.1957
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Стив Бушем почти не се появява в главни роли, но трудно може да остане незабелязан със своята неподправеност. Неговото органично присъствие като мистър Пинк от "Глутница кучета" на Тарантино или като Дани от "Големия Лебовски" на братя Коен не може да бъде забравено лесно, въпреки че в посочените филми участват звезди от ранга на Харви Кайтел и Джеф Бриджис. Стив Бушеми е поставен на 52-о място в топ 100 на най-добрите актьори на всички времена от британското списание "Empire" през 1997 г. Съвсем не е зле за актьор от втората редица.

Той практически не играе във филми, а в отделни епизоди. И по принцип е много трудно да се впише в изискванията на номинациите за "най-добър актьор в поддържаща роля". Затова и не е забелязан досега от киноакадемиците при раздаването на почетните статуетки. Но пък през 1993 г. получи от ръцете на Киану Рийвс наградата за "независим дух" (за филма "Глутница кучета"), за която мнозина мечтаят, но само малцина са актьорите като него, които напълно я заслужават. Тази награда той получава още веднъж - през 2002 г. за участието си във филма "Ghost World" (2000).

По препоръка на баща си, който бил боклукчия и нямал пари да го прати да учи в колежа по изкуствата в Манхатън, Стив Бушеми учи за пожарникар. Но след като получава специално образование за тази професия я практикува за кратко време - от 1980 до 1984 г. Бил е още товарач, шофьор, продавач на вестници, шофьор на фургон за сладолед и др. По-късно за това митарстване споделя, че работил само за пиячката. Става един от най-постоянните посетители на питейните заведения в Ню Йорк, където при един от запоите се сприятелява с двама актьори, които му помагат да пренасочи интересите си.

Обикновено се смята, че дебютът на Бушеми в киното е във филма на Бил Шерууд "Прощални погледи", но той всъщност се снима за пръв път в "The Way It Is" (1984) и в Томи" (1985). Но все пак именно след участието му в "Прощални погледи" (Parting Glances, 1986) започват да го смятат за актьор, който е способен да изгради Роля, мяркайки се почти мимолетно на екрана.

Малцина актьори могат да се похвалят, че са успели да се снимат под режисурата на толкова големи имена в тази професия, като Мартин Скорсезе, Джоуел Коен, Куентин Тарантино, Абел Ферара, Роберто Родригес, Джим Джармъш. Едно от последните актьорски превъплъщения на Бушеми е в най-новия филм на Джармъш "Кафе и цигари" (2003), а също и в лентата на Джон Туртуро "Романс и цигари" (Romance & Cigarettes, 2004).

Стив Бушеми се пробва и в режисурата, като поставя някои от епизодите на телевизионния сериал "Сопрано" (1997), а също и филма "Фабрика за животни" (2000). В момента работи над най-новата си творба "Тъжният Джим" (Lonesome Jim), която ще излезе по екраните през 2004 г.

Съпруга на Стив Бушеми е режисьорката, монтажист и хореограф Джо Андрес (от 1987 г. до смъртта й през януари 2019 г.). Двамата имат син на име Лушън, актьор и музикант.

Филмография

Режисьор: Интервю Актьор: Изкуството да бъдеш възрастен Мъртвите не умират Смъртта на Сталин Дърти хлапета 2 По пътя Дърти хлапета Вестоносецът Мисля, че обичам жена си Обявявам ви за законни Чък и Лари Интервю Обичам те, Париж Поверително от училището за изкуства Островът Голяма риба Кафе и цигари Любов по време на пари Деца шпиони 2: Островът на изгубените мечти Сивата зона Призрачен свят Семеен сблъсък Вечният неудачник 28 дни Армагедон Големият Лебовски Въздушен конвой Бягство от Ел Ей Фарго Десперадо Били Медисън Живот в забрава Криминале Въздухари Изгряващото слънце Глутница кучета Били Батгейт Проходът на Милър Кралят на Ню Йорк Сценарист: Интервю Озвучен от: Хотел Трансилвания 3: Чудовищна ваканция Бебе Бос Хотел Трансилвания 2 Къща-чудовище Паяжината на Шарлот

Новини

„Мъртвите не умират“ на Джармъш и „Фарът“ на Егърс през март в София Тематична седмица „Ах, този мюзикъл” от 27 януари Бил Мъри и Адам Драйвър на лов за зомбита Зомби комедията на Джим Джармъш излиза през юни 2019 Русия забрани "Смъртта на Сталин" Бушеми играе Хрушчов - трейлър на "Смъртта на Сталин" Световни премиери във Венеция на филми на Клуни, Дел Торо, Фриърс и Вирдзи "Изгубеният град Зед" поведе в специалния бокс офис Почина актьорът, изиграл големият Лебовски Грандиозно озвучаване на "Хотел Трансилвания 2" Ванила Айс като Марк Твен в комедията “Абсурдната шестица”
Copyright © 2024 Dir.bg.