Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кенет Брана / Kenneth Branagh

Дата на раждане - 10.12.1960
Място на раждане - Белфаст, Северна Ирландия, Великобритания

Сър Кенет Чарлз Брана е роден в английското протестантско семейство на дърводелеца Уилям Брана и Франсис. Има по-голям брат, Уилям Брана мл. и сестра Джойс. На 23 години Кенет се присъединява към Кралския Шекспиров театър, където поема главните роли в „Хенри V” и „Ромео и Жулиета”. Но скоро за него това започва да изглежда твърде голямо и безлично и актьорът основава своя собствена театрална трупа - "Ренесанс", един от основните покровители на която става принц Чарлз.

На 29 години Кенет Брана режисира филма „Хенри V” и играе в него (1989), заедно с тогавашната си съпруга Ема Томпсън. Филмът му носи номинации за „Оскар” в две категории – за най-добър актьор и за най-добър режисьор. През 1991 заснема и играе заедно с Ема Томпсън и Анди Гарсия в романтичния трилър „Отново мъртва”. През 1993 Брана отново се заема със задачата да представи Шекспир на широката аудитория с хитовата си адаптация на „Много шум за нищо” (1993), в която участва звездна група актьори, сред които Дензъл Уошингтън и Киану Рийвс. На 30 години Кенет Брана публикува автобиографията си, а на 34 режисира високобюджетната адаптация по „Франкенщайн” на Мери Шели (1994) и играе ролята на Виктор Франкенщайн, заедно с Робърт Де Ниро в ролята на чудовището.

Лошите отзиви за филма оказват ефект върху брака на актьора и през октомври 1995 той и Ема Томпсън обявяват, че са взели решение да се разведат. През 1996 Брана пише сценария, режисира и играе главната роля в разточителната адаптация на „Хамлет” (1996). През последните години Брана се снима в поредица нешекспирови роли – „Знаменитости” (1998), „Този див, див Запад” (1999) и озвучава „Пътят за Елдорадо” (2000), преди да се върне отново към творчеството на Шекспир с „Напразни усилия на любовта” (с Алесандро Нивола, Алисия Силвърстоун, Наташа Макелоун, Емили Мортимър, 2000) и „Както ви се харесва” (2006) с Кевин Клайн и Брайс Далас Хауърд.

През 2007 по екраните ще излезе и неговата версия на „Вълшебната флейта”, а вече започна и подготовката за римейк на трилъра „Детективът” на Джоузеф Манкевич от 1972, по сценарий на Халорд Пинтър и с участието на Майкъл Кейн и Джуд Лоу. Премиерата на филма е насрочена за 2008. А след това? Най-вероятно отново Шекспир - той е написал още доста пиеси.

Още за Кенет Брана:
- През ноември 1999 отрича, че е имал връзка с Алисия Силвърстоун.
- През октомври 1999 има кратка връзка с Алисия Силвърстоун.
- Между 1994 и 1999 живее с Хелена Бонъм Картър.
- Избран е за главната роля в „Амадеус” (1984) преди продуцентите да решат, че предпочитат американски актьор.
- На 9 години е, когато семейството му се премества в Ридинг, Великобритания. На 23 години става най-младият актьор в цялата история на Кралския театър.
- Досега е играл главния герой в четири филма: „Хенри V” (1989), „Франкенщайн” (1994), „Хамлет” (1996) и „Shackleton” (2002, ТВ).
- Бил е определен за ролята на Джак Крофърд в „Мълчанието на агнетата” (1991).
- И той, и бившата му съпруга Ема Томпсън са играли в различни филми от поредицата за Хари Потър. Брана игра Гилдерой Локхарт в „Хари Потър и стаята на тайните” (2002), а Томпсън - Сибил в „Хари Потър и затворникът от Азкабан” (2004). В зависимост какво от книгата е останало в сценария на петия филм, „Хари Потър и Орденът на Феникса” (2007), е възможно за първи път след развода си двамата да се съберат в един филм.
- Последният филм, който Кенет снима с Ема Томпсън, е „Много шум за нищо” (1993). В по-ранен филм по същата пиеса в техните роли са били Робърт Стивънс и Маги Смит, които играят двойка и в сегашния филм. И Брана, и Томпсън по-късно работят със Смит във филми за Хари Потър.

„Смятам себе си по-скоро за ирландец, отколкото за англичанин. Аз се чувствам по-свободен, по-задълбочен и по-влюбен в езика. Ето защо не искам да бъда приеман като традиционния съвременен представител на Шекспир. Последното би означавало, че съм част от английския културен елит, а аз съм силно неподходящ за тази цел”.
Кенет Брана

От 2003 г. Брана е женен за английската художничка и сценограф Линдзи Брънък.

Филмография

Режисьор: Призраци във Венеция A Haunting in Venice Смърт край Нил Белфаст Артемис Фаул All Is True Убийство в Ориент експрес Пепеляшка Джак Райън: Теория на хаоса ТОР: Богът на гръмотевиците Както ви харесва Напразни усилия на любовта Отново мъртва Хенри V Актьор: Опенхаймер A Haunting in Venice Призраци във Венеция Смърт край Нил Тенет All Is True Убийство в Ориент експрес Дюнкерк Джак Райън: Теория на хаоса Моята седмица с Мерилин Рок радио Операция Валкирия Хари Потър и стаята на тайните Напразни усилия на любовта Този див, див запад Хлебният човек Знаменитости Предложението Отново мъртва Хенри V Сценарист: Белфаст Както ви харесва Напразни усилия на любовта Хенри V Продуцент: A Haunting in Venice Смърт край Нил Артемис Фаул All Is True Убийство в Ориент експрес Както ви харесва Напразни усилия на любовта

Новини

Започват снимките на "A Haunting in Venice" по Агата Кристи Връчиха Оскарите 2022 Номинации за Оскар 2022 Киномания 2021 обяви 5 заглавия Драмата "Белфаст" на Кенет Брана излиза през 2021 г. Disney извадиха "Свободен играч" и "Смърт край Нил" от календара за 2020 г. "Черната вдовица" и още 9 заглавия отложени "Тайната на Артемис Фоул" - само в интернет през Disney+ Кенет Брана се обгражда със звезди в „Смърт край Нил“ Първи трейлър „Knives Out“ Вече е ясно заглавието на новия филм на Кристофър Нолан Кенет Брана планира още филми по творчеството Агата Кристи Новият трейлър на "Дюнкерк" улавя ужаса на войната Нолан промотира "Дюнкерк" пред собствениците на кина Крисчън Бейл e най-добрият Батман Тод Солондз избра Пенелопе Крус за новия си филм Джони Деп в продължението на "Фантастични животни" Мишел Пфайфър и Джони Деп във филм на Кенет Брана Анджелина Джоли снима римейк „Ориент експрес“ Кристофър Нолан започна снимките на "Дюнкерк" Джуди Денч с рекордна, 8 по ред награда Кристофър Нолан с нов проект Кенет Брана режисира нова екранизация на „Убийство в Ориент експрес” "Пепеляшка" с премиера на Берлинале "Пепеляшка" излиза и в дублирана, и в субтитрирана версия по кината Обявиха номинациите за "Златен глобус" 2012 Кенет Брана с нов проект От кухнята на “Хогуорстс”
Copyright © 2024 Dir.bg.